Flux noutăţi

Fortificarea capacităților de monitorizare, verificare și raportare a gazelor cu efect de seră
01.11.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Autoritățile din Republica Moldova își fortifică capacitățile de monitorizare, verificare și raportare (MRV) a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru a asigura cadrul sporit de transparență în contextul Acordului climatic de la Paris și a putea accesa finanțare pentru emisiile de carbon, se arată într-un comunicat.

Instituțiile membre ale sistemului MRV din Moldova, participă în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie curent, la un atelier de instruire dedicat inventarierii emisiilor de GES în sectorul energetic.

„Republica Moldova are un sistem complex de monitorizare, verificare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră, aprobat încă în 2018 și actualizat cu sprijinul EU4Climate în 2021. Însă, din cauza capacității instituționale reduse, inventarierea GES este realizată de un grup de experți susținut de partenerii de dezvoltare. Această instruire este un pas practic în calea îmbunătățirii inventarierii GES. Avem sarcina de a crea capacitatea individuală și instituțională durabila și transparentă, conform cerințelor tratatelor internaționale”, a menționat șefa direcției politici de aer și schimbări climatice al Ministerului Mediului, Stela Drucioc.

În cadrul atelierului sunt examinate subiecte care țin de metodologiile internaționale, orientările și bunele practici pentru calcularea emisiilor de GES în sectorul energetic, blocajele cheie legate de pregătirea inventarului național de GES în sectorul energetic al Republicii Moldova, cele mai bune practici UE în colectarea și analiza datelor ale emisiilor de GES din sectorul energetic. În prima zi a atelierului au fost formulate recomandări pentru îmbunătățirea procesului de inventariere a emisiilor de GES în sectorul energetic, inclusiv mecanisme de coordonare, îmbunătățirea procedurilor de gestionare a datelor, adoptarea celor mai bune practici internaționale. Participanții au efectuat și exerciții practice de inventariere a gazelor cu efect de seră în sectorul energetic din Republica Moldova.

„Criza globală a energiei și creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie reprezintă o provocare, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Republica Moldova în îndeplinirea obiectivelor climatice. O astfel de criză însă nu trebuie să ne distragă atenția, iar UE sprijină Republica Moldova, atât în depășirea crizei, cât și urmărirea propriilor obiective climatice”, a declarat ofițerul de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Solomon Ioannou.

Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova a subliniat: „PNUD și Uniunea Europeană și-au unit eforturile și sprijină Guvernul Moldovei pentru a monitoriza mai bine emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu cerința relativ nouă stabilită de Cadrul de transparență consolidat în temeiul Acordului de la Paris, astfel încât să formeze o bază esențială de date fiabile, transparente și comprehensive pentru înțelegerea nivelurilor actuale de emisii, pentru creșterea ambiției și urmărirea progresului”.

Primul ciclu de raportare către Secretariatul Convenției ONU pentru Schimbările Climatice (CONUSC) în baza mecanismului MRV a început în anul 2020. Primele rapoarte bienale de  transparență (BTR) vor fi elaborate începând cu anul 2024.  Atelierul este organizat de proiectul EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.  O instruire similară privind asigurarea calității datelor a fost organizată în vara anului curent și alte ateliere dedicate sectoarelor deșeurilor și forestier urmează a fi organizate in 2023.


Aflaţi mai mult despre


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.