Drept penal şi contravenţional

Proiectul privind îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor violenței în familie, votat în lectura a doua
21.11.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 17 noiembrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură, proiectul de lege al Ministerului Justiției care prevede îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Inițiativa legislativă are drept scop fortificarea drepturilor victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale (Convenția de la Istanbul), potrivit unui comunicat.

În rezultat, victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le va fi asigurat dreptul de a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Totodată, a fost modificat Codul penal. Astfel, nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.