Dreptul afacerilor

Crearea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, aprobată în prima lectură
21.11.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 17 noiembrie 2022, crearea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei, care va oferi acces întreprinderilor mici și mijlocii la finanțare în condiții avantajoase, a fost aprobată de deputați în prima lectură, potrivit unui comunicat.

Potrivit proiectului de modificare a Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, vor fi aplocate instrumente de finanțare precum împrumuturile, compensarea totală sau parțială a costurilor creditelor, alte mijloace de finanțare. Resursele vor fi acordate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul căreia va fi creat fondul, sau prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară.

Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei va fi finanțat din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare oferite de către partenerii de dezvoltare și donatori – în formă de credite, asistență financiară și tehnică, granturi. De asemenea, va fi completat din  veniturile obținute din creditare și recreditare, din investirea mijloacelor financiare disponibile. Mărimea fondului pentru anul curent este de 70 de milioane de lei. Guvernul își propune ca pe parcursul următorilor trei ani capitalizarea fondului să ajungă la 2,45 de miliarde de lei.

Executivul estimează că, în anul viitor, ODA, prin intermediul fondului, va putea pune la dispoziția antreprenorilor circa 1 miliard de lei. „Fondul pentru antreprenoriat și creștere economică vine să creeze oportunități suplimentare pentru agenții economici de a putea accesa resurse financiare pe termen lung, în condiții  avantajoase”, a argumentat reprezentantul Guvernului.

Proiectul urmează să fie votat și în lectura a doua.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.