Site icon JMD

Președintele Consiliului Concurenței, invitat la Conferința internațională de concurență și protecția consumatorilor din Georgia

În perioada 14-17 noiembrie, președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, la invitația Autorității Naționale de Concurență din Georgia, a întreprins o vizită de lucru în capitala Georgiei, orașul Tbilisi,  pentru  a participa la o ședință de lucru comună și la Conferința internațională de concurență și protecția consumatorilor, potrivit unui comunicat.

La data de 14 noiembrie, a avut loc o întâlnire bilaterală cu reprezentanții Autorității georgiene, și conducerea acesteia, domnul Irakli LEKVINADZE, directorul Agenției pentru Concurență din Georgia. În cadrul întrevederii, părțile au discutat un șir larg de probleme ce țin de activitatea celor două autorități, precum și provocările comune legate de integrarea europeană, pe calea căreia merg ambele țări.

Părțile au împărtășit experiența fiecărei instituții pe problemele similare cu care se confruntă autoritățile de concurență din ambele țări, de ex., investigațiile pe piața produselor petroliere, problemele ce țin de acces la infrastructură esențială (porturi/aeroporturi), analiza concentrărilor economice, ajutoarelor de stat etc.

În afară de aceasta, s-a constatat, că autoritățile de concurență din Republica Moldova și Georgia se confruntă cu unele provocări similare ce țin de dezvoltarea lor instituțională, și anume: recrutarea, integrarea și menținerea personalului, instruirea profesională a specialiștilor în domeniul concurenței, analiza eficientă a piețelor, utilizarea noilor instrumente de monitorizare a piețelor și desfășurare a investigațiilor, cooperarea cu alte instituții publice etc.

Totodată, s-a discutat și posibila cooperare între cele două instituții în parcursul european al ambelor țări. Atât Republica Moldova cât și Georgia au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, care conțin prevederi similare privind asigurarea unui mediu de concurență loială și activitatea autorităților de concurență. Mai mult decât atât, în anul 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, iar pentru Georgia a fost anunțată perspectiva europeană. În acest context, au fost discutate unele eventuale activități comune, care ar putea fi organizate și implementate de către autoritățile din Moldova și Georgia, pentru a coordona și eficientiza eforturile ambelor țări pe calea lor spre Uniunea Europeană.

Ulterior, în perioada 15-17 noiembrie, în Tbilisi s-a desfășurat Conferința internațională în domeniul concurenței și protecției consumatorilor. La această conferință au participat reprezentanții autorităților de concurență din mai multe țări (eg. Albania, Armenia, Azerbaidjan, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Ucraina și altele), precum și ai organizațiilor internaționale cu mandat în domeniul concurenței (OCDE, UNCTAD). În cadrul conferinței, domnul GHERȚESCU a participat în calitate de speaker, luând parte la discuțiile panelului dedicat cooperării inter-instituționale între autoritățile de concurență și alți regulatori sectoriali.

Pe lângă participarea nemijlocită în sesiunile de lucru a conferinței, au avut loc și câteva întâlniri bilateriale cu colegii din alte țări și instituții internaționale. În acest sens putem menționa întrevederile desfășurate cu colegii din Polonia, în cadrul cărora s-au discutat dezvoltarea continuă a relațiilor de cooperare strânsă, care s-a stabilit în ultimul timp. Oficiul pentru Protecția Concurenței și a Consumatorilor din Polonia organizează mai multe activități de instruire profesională și schimb de experiență pentru specialiștii din Republica Moldova și colegii lor din Georgia și Ucraina. În timp apropiat se planifică organizarea și altor activități care vor duce la sporirea calității și eficienței Consiliului Concurenței din Republica Moldova.

Eficientizarea activităților de instruire și consolidarea a capacităților instituționale au fost discutate, pe durata lucrărilor Conferinței, și cu domnul Renato FERRANDI, conducătorul Centrului Regional pentru Concurență OCDE-GVH din Budapesta. Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OCDE) împreună cu Autoritatea de concurență a Ungariei au instituit în 2005 Centrul Regional pentru Concurență (RCC OCDE-GVH). Centrul acordă asistență pentru dezvoltarea autorităților de concurență din Europa Centrală, de Est și Sud-Est. Angajații Consiliului Concurenței al Republicii Moldova participă regulat în evenimentele organizate de acest Centru. În acest context, conducătorii autorității de concurență din Republica Moldova și al RCC OCDE-GVH au realizat schimb de opinii în privința eficientizării instruirilor organizate și unele idei noi care ar fi utile pentru toate autoritățile de concurență implicate în activitatea Centrului.

Exit mobile version