Comunicate

Termenul de activitate a Comisiei de Pre-vetting va fi extins
05.12.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 1 decembrie 2022, la ședința plenară, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au votat, în prima lectură, modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, potrivit unui comunicat.

Astfel, termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni, urmare a solicitării adresate de către Comisia de Pre-vetting Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Menționăm că, potrivit prevederilor legislației, Comisia urma să evalueze integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 decembrie.

În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții, precum și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.

Autorii documentului mai propun modificări legislative, care vizează procesul de lucru al Comisiei de evaluare: aspecte ce țin de termenele de procedură, modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și modalitatea de publicare a deciziilor Comisiei și a înregistrărilor video ale audierilor.

Pre-vettingul este prima etapă a reformei sistemice a justiției și constă în verificarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM, CSP și în colegiile acestora. După etapa de pre-vetting va urma reforma Curții Supreme de Justiție.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.