Comunicate

Proiectul de lege ce vizează concilierea vieţii de familie cu cea profesională, votat în prima lectură
05.12.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 1 decembrie 2022, cu votul a 74 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, a fost votat în prima lectură un proiect de modificare a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, potrivit unui comunicat. Proiectul are drept obiectiv promovarea măsurilor de motivare şi de suport pentru părinţi prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, precum o mai bună conciliere a vieţii de familie cu cea profesională.

Deputatul Adrian Albu, a menționat în prezentarea proiectului că o măsură de încurajare a persoanelor asigurate care dau naștere unui copil în timp ce se află în concediul de îngrijire al copilului, pentru a le determina să lucreze cu normă parțială este modificarea formulei de calculare a indemnizațiilor. În special, se propune ca indemnizațiile sociale pentru următorul copil să se calculeze la alegerea asiguratului. Mai exact, proiectul prevede opțiunea calculării indemnizațiilor fie din baza calculului de la oferirea indemnizației pentru copilul precedent, fie în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice, înainte de nașterea copilului.
Autorul proiectului precizează că legislația națională tratează diferit persoanele asigurate care se află exclusiv în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și cele care combină acest concediu cu activitatea de lucru cu un program parțial, desfășurată în câmpul muncii.

Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.