Comunicate

Trei soluții alternative de îngrijire a copiilor, propuse de deputați
12.12.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 8 decembrie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru crearea serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Proiectul actului legislativ prevede instituirea a trei tipuri de servicii: servicii organizate de angajator la locul de muncă; servicii oferite de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința acesteia pentru un număr limitat de copii; servicii oferite de îngrijitor/ îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința copilului, potrivit comunicatului.

Proiectul conține clauze privind organizarea serviciilor propuse, monitorizarea și controlul, incompatibilitatea și restricțiile, răspunderea, confidențialitatea, aspecte financiare și fiscale. Guvernul va elabora un regulament sanitar separat pentru fiecare serviciu, care va descrie exact modul de activitate a acestora.

În opinia autorilor, deputații Dan Perciun și Marina Morozova, crearea unor servicii alternative va spori rata de cuprindere a copiilor de vârstă antepreșcolară în servicii de îngrijire, ceea ce, în ultimă instanță, va determina sporirea ratei de participare a femeilor pe piața muncii, contribuind la reconcilierea vieții profesionale cu cea personală.

Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a menționat că dezvoltarea rețelei serviciilor de alternativă de îngrijire a copiilor poate fi încurajată prin granturi sau subvenții, prin participarea sectorului privat, iar în acest sens este nevoie de un cadru legal coerent.

Proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului a fost elaborat în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație din Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.