Drept penal şi contravenţional

Recomandările privind condițiile de detenție și tratamentele condamnaților au fost prezentate de CPT la Ministerul Justiției
19.12.2022 | JURIDICE MOLDOVA

Marți, 13 decembrie 2022, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut o întrevedere cu delegația Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) din cadrul Consiliului Europei (CoE), în cadrul căreia au fost prezentate observațiile preliminare ale vizitei ad-hoc din perioada 05 – 13 decembrie, potrivit unui comunicat. La întrevedere a participat Avocatul Poporului, membri ai Consiliului pentru Prevenirea Torturii și reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Potrivit experților, cazurile de violență între deținuți, insuficiența spațiului minim de detenție, condițiile sanitare nesatisfăcătoare și suprapopularea rămân a fi cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul execuțional penal din Republica Moldova și necesită intervenție cu celeritate. De asemenea, membrii delegației au menționat despre necesitatea implicării autorităților statului pentru a optimiza mecanismul de raportare a cazurilor de violență în vederea investigării acestora, fiind sesizată o disproporționalitate între numărul de leziuni corporale înregistrate și numărul de investigații pornite.

În cadrul discuțiilor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a mulțumit delegației CPT pentru cercetările efectuate și a apreciat concluziile preliminare în privința aspectelor care necesită mai multă atenție din partea autorităților. „Cunoaștem că lucrurile nu stau chiar bine pe dimensiunea sistemului penitenciar, însă din partea noastră există o dorință sinceră și puternică de a le schimba. Sunt foarte binevenite recomandările făcute astăzi și se pliază cu intențiile noaste de a îmbunătăți condițiile de detenție din Republica Moldova”, a spus ministrul Justiției.

Autoritățile naționale urmează să elaboreze, în termen de 3 luni, un Plan de acțiuni pe marginea recomandărilor înaintate. Raportul final al CPT va fi aprobat și publicat în iulie 2023. Delegația CPT a formulat recomandările în urma vizitării a trei penitenciare din Republica Moldova, precum și a intervievării deținuților.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.