Flux noutăţi

Reglementările cu privire la informația de interes public revin în atenția legislatorului
11.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 9 ianuarie 2022, au fost publicate spre consultări publice mai multe proiecte de lege care aduc schimbări în reglementările cu privire la informația de interes public/datele cu caracter personal/secret de stat etc.

De exemplu, Ministerul Justiției a elaborat un proiectul de lege care prevede completarea art. 128 din Codul muncii, ce se referă la salarii, cu un alineat, potrivit căruia informația privind salariile agenților publici va avea caracter public, în nota informativă menționându-se că un nivel ridicat de transparență este asigurat și prin intermediul declarațiilor de avere și interes personale, în care se indică o sumă totală a salariului obținut în decursul unui an, fără a fi diferențiate și indicate sumele ce au constituit adaosuri, sporuri, premii, cumulări sau alte plăți de stimulare/compensare acordate persoanei.

În același timp, Codul contravențional ar putea prevedea sancționarea cu amendă de la 40 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere pentru distrugerea sau deteriorarea intenționată a informațiilor de interes public cu scopul de a împiedica accesul la acestea.

De asemenea, se propune ca prevederile capitolelor II-VII din Legea nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal (condițiile de bază pentru prelucrarea, stocarea și utilizarea datelor cu caracter personal, drepturile subiectului acestor date, organul de control al prelucrării lor și controlul protecției respectivelor date) să nu se aplice în cazul prelucrării datelor cu caracter personal în scopuri jurnalistice. Autorii consideră că această modificare normativă oferă jurnaliștilor garanții esențiale în exercitarea atribuțiilor profesionale, fără a fi împiedicați nejustificat și nerezonabil de prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

Totodată, se propune scutirea de la plata taxei de stat a reclamanților în acțiunile legate de încălcarea legislației privind accesul la informațiile de interes public.

În acest context, Ministerul Justiției a propus pentru consultări publice și proiectul de lege privind accesul la informațiile de interes public, ce va reglementa modalitatea de exercitare și apărare a dreptului de acces, obligațiile furnizorilor de informații în asigurarea accesului și răspunderea pentru încălcarea prevederilor legale privind accesul la informațiile de interes public.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.