Flux noutăţi

Au fost publicate listele beneficiarilor desemnării procentuale
11.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

În anul 2023, pentru a șaptelea an consecutiv, persoanele fizice vor putea direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculat și achitat anual la buget, aferent veniturilor impozitate conform art. 88-90 CF, către unul din beneficiarii incluși în liste. Mecanismul poate fi utilizat de contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare şi achită integral şi în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Se realizează prin depunerea Declarației CET18, depusă în termenul stabilit de legislație.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, la situația din 15 decembrie 2022, în Lista asociaților, fundațiilor și instituțiilor private beneficiare ale desemnării procentuale erau înregistrați 970 beneficiari, iar în Lista cultelor religioase și părților componente ale acestora beneficiare ale desemnării procentuale – 156 entități.

De exemplu, în anul 2022,  37 297 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală dintre care 34 955 au fost validate în sumă totală de 9 958 023,66 lei.

Motivele de nevalidare a 2 342 desemnări efectuate sunt următoarele:

– beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către IP Agenţia Servicii Publice – 57 desemnări

– contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislaţia fiscală – 2 283 desemnări;

– beneficiarul desemnării procentuale este radiat de către IP Agenția Servicii Publice – 2 desemnări.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.