Drept penal şi contravenţional

Ministerul Justiției a aprobat conceptul privind instituirea unui sistem progresiv de executare a pedepselor privative de libertate
16.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 13 ianuarie 2023, Ministerul Justiției a informat despre aprobarea conceptului privind instituirea unui sistem progresiv de executare a pedepselor privative de libertate. Conceptul prezintă raționamentul modificării sistemului actual de executare penală, descrie modelul regimurilor progresive propus și trasează implicațiile pentru implementare. Acesta va  constitui baza proiectului de lege privind modificarea  legislației execuțional-penale.

Conceptul descrie un mod nou de organizare a procesului de executare a pedepsei închisorii ce se bazează pe individualizarea măsurilor de siguranță și reeducare, ajustarea acestora conform progresului sau regresului demonstrat de persoana condamnată în schimbarea comportamentului infracțional, adaptarea graduală la condițiile de trai în libertate prin responsabilizare și oferirea unui nivel tot mai mare de autonomie cu cât persoana avansează în executarea pedepsei.

Președinta grupului de lucru, secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a moderat discuțiile pe marginea ultimelor propuneri și a prezentat Planul de lucru pentru 2023. „La această etapă este important să avem o viziune și o percepție comună a schimbărilor pe care dorim să le implementăm, astfel încât, atunci când legea va intra în vigoare, toate părțile implicate să cunoască cum trebuie să acționeze”, a spus Nadejda Burciu.

Necesitatea instituirii sistemului progresiv de executare a pedepselor penale este motivată de faptul că legea penală limitează drastic individualizarea modului de executare a pedepsei, nu permite clasificarea deținuților în funcție de nivelul de risc și nu prevede revizuirea tipului de penitenciar închis, semiînchis sau deschis, în corespundere cu  progresul persoanei condamnate în schimbarea comportamentului infracțional.

Grupul de lucru este compus din reprezentanți ai corpului judecătoresc, procurori, conducători ai sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanți ai Consiliului Europei, ai Inspectoratului Național de Probațiune, ai Oficiului Avocatului Poporului, ai mediului academic și ai societății civile.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.