Site icon JMD

Condiția Pacientului Instituțiilor Psihiatrice din Republica Moldova

În data de 10.09.2022, în incita IMSP Spitalului de Psihiatrie Bălți, una dintre beneficiarele serviciului de recuperare psiho-socială a fost sugrumată de către o altă pacientă prin compresiunea gâtului –fapt notificat Oficiului Avocatului Poporului în data de 12.09.2022.

Gravitatea incidentului, prezumția admiterii relelor tratamente, tentația de a umbri modul consumării incidentului de prim-linia de angajați responsabili în supravegherea în dinamică a pacienților, dar și lipsa unor mecanisme de protecție și de gestiune a situațiilor de criză în mediul spitalicesc: a determinat Avocatul Poporului să inițieze o cercetare ex-officio, cu perioada de cuprindere 19.10.2022-30.12.2022.

În exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului asigură respectarea Drepturilor și a Libertăților Omului de autorități publice, organizații și întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare, de organizații necomerciale și de către persoane cu funcții de răspundere de toate nivelurile.

Avocatul Poporului, în calitate de supraveghetor al respectării Drepturilor Omului, acumulează și analizează informații privind încălcarea, tulburarea considerării acestora, elaborând studii sau rapoarte tematice oglinditoare stărilor de fapt.

Adițional, constatarea tabloului faptic al unei încălcări a Drepturilor Omului permite Avocatului Poporului să formuleze recomandări apte de a depăși provocările și de a preveni incidentele per viitor.

Drept efect, examinarea ex-officio a incidentului petrecut în incinta IMSP Spitalului de Psihiatrie Bălți s-a axat pe:

Astfel, totalizarea informațiilor, analiza acestora sub prisma exigențelor și-a obligațiilor responsabilizate Statului în relaționarea cu persoanele plasate în custodia acestuia, a permis să se deniveleze un amalgam de probleme organizaționale și de îngrijire care au permis săvârșirea tragediei într-un mediu de reabilitare. Fiind centrate contextului cu titlu de responsabilizare și capacitățile de activare ale răspunderii în lumina prevederilor art. 2 ale Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale – Statul este obligat nu doar să se abțină de la lipsirea intenționată și ilegală de viață, dar, de asemenea, să întreprindă măsuri corespunzătoare pentru a proteja viața celor aflați sub jurisdicția sa. Nu poate fi exclus ca acțiunile și omisiunile autorităților din domeniul îngrijirii sănătății, să angajeze, în anumite circumstanțe, răspunderea Statului.

În situații de risc, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a susținut că autoritățile trebuie să acționeze cu prudență pentru a nu expune viața umană unui pericol. Devine admisibilă răspunderea Statului dacă autoritățile nu au acționat într-o manieră preventivă pentru a împiedica cele petrecute.

Cu titlu de exemplu, germenii tragediei s-au arătat ca:

Situațiile de criză nu sunt administrate corespunzător de către personalul medical.

Pacienții agresivi cu profil contravențional sau infracțional nu sunt supuși unui tratament distinct, nu sunt plasați în mod izolat și nu beneficiază de o serie de măsuri de intervenție comportamentală.

O strategie de gestiune a pacientului problematic urmează a fi cumulată într-un regulament cu obiect distinct care va prevedea partajarea de responsabilități dintre angajați și răspunsuri la situațiile de criză cu reacție în termen util;

Adițional, Avocatul Poporului a constatat:

Se ține a se preciza: condiția pacientului instituțiilor psihiatrice din Republica Moldova a constituit subiect de obiecție formulat de Avocatul Poporului într-o frecvență mult prea înaltă.

Plasarea persoanei în lipsa consimțământului în instituția psihiatrică, prelungirea aflării acesteia în instituția de reabilitare în lipsa unor criterii limpede care ar statua în privința necesității aplicării măsurii, tratarea fără rezultat terapeutic, plasarea în condiții precare care se răsfrâng asupra stării de bine prin accentuarea bolilor somatice, privarea de posibilitatea de dialog cu mediul extern, diminuarea independenței și a autonomiei pacientului, precum și aplicarea mijloacelor de imobilizare într-o formă severă se prezintă ca problematici de perpetuare în Spitalele de Psihiatrie ale Republicii Moldova. În pofida recomandărilor remise către responsabilii remodelării stărilor de fapt, rata atingerii obiectivelor care asigură respectarea Drepturilor Omului este minimă sau insesizabilă.

Consultarea întregului material investigativ poate fi accesat aici.

 

Exit mobile version