Drepturile omului
 

Avocatul Poporului despre aprobarea proiectului de Hotărâre a Guvernului privind acordarea protecției temporare persoanelor refugiate
24.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 18 ianuarie 2023, Avocatul Poporului a informat că a fost implimentată una dintre principalele recomandări ale acestuia și Consiliului Consultativ, urmare a monitorizării respectării drepturilor persoanelor refugiate privind acordarea protecției temporare.

Astfel, Executivul a aprobat proiectul de Hotărâre privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, ceea ce este un efort enorm al autorităților naționale și o decizie importantă în vederea asigurării protecției acestora pe teritoriul Republicii Moldova.

De la începutul invaziei militare de către forțele armate ruse a teritoriului Ucrainei, Oficiul Avocatului Poporului și-a concentrat o parte a activității în scopul monitorizării respectării drepturilor persoanelor strămutate din Ucraina. Eforturile Oficiului au fost materializate în cele trei rapoarte cu privire la monitorizarea respectării drepturilor persoanelor refugiate din Ucraina în contextul stării de urgență.

Recomandările privind importanța acordării protecției temporare se regăsesc în cuprinsul rapoartelor care pot fi accesate pe www.ombudsman.md.

Raport 1 http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2022/05/Raport-nr.1-persoane-str%C4%83ine-refugiate-18_05_22.pdf

Raport 2 http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2022/10/Raport-nr.2-_ro.pdf

Protecția temporară va fi acordată începând cu data de 1 martie 2023. De subliniat că perioada de timp pentru protecția temporară poate fi prelungită până la  6 luni, fără a depăși 2 ani.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, apreciază pasul important făcut de către Guvernul Republicii Moldova în scopul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.