Flux noutăţi

Harta Judiciară a Republicii Moldova ar putea fi modificată
25.01.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Un prim proiect al conceptului de revizuire a Hărții Judiciare a fost discutat la Ministerul Justiției în cadrul unui forum de discuții ce a avut loc la data de 23 ianuarie 2023. Reforma are ca scop crearea premiselor pentru specializarea judecătorilor, repartizarea uniformă a volumului de lucru, consolidarea capacităților instituționale ale instanțelor judecătorești, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice și reducerea cheltuielilor de întreținere.

În cadrul evenimentului, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești a prezentat un proiect inițial spre discuții, în care s-a ținut cont de propunerile anterioare de la toți actorii din justiție, dar și de recomandări și analize elaborate pe parcursul anilor de către experți locali și internaționali. Participanții au venit cu propuneri noi de optimizare și raționamente de adaptare a Hărții Judiciare reieșind din experiența statelor europene în care au avut loc reforme similare, dar și din experiența lor din teren din ultimii ani.

Astfel, au fost discutate atât idea unificării unor sedii a instanțelor judecătorești cât și posibilitatea descentralizării, în scopul acordării justițiabililor accesului la instanță dar și asigurarea calității având în vedere posibilitățile administrative ale statutului nostru. De asemenea, a fost propusă majorarea numărului de judecători în viitoarele centre judecătorești.

Totodată, a fost pusă în discuție starea sediilor instanțelor judecătorești, unele dintre ele fiind avariate, și necesitatea avansării procesului de construcție a sediilor judecătorești care ar corespunde standardelor europene.

Propunerile au fost formulate de reprezentanți ai societății civile, ai Grupului de Lucru privind reforma Hărții Judiciare și ai instituțiilor de drept din Republica Moldova. La discuții au participat reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Uniunii Avocaților, Procuraturii Generale, Instanțelor judecătorești și Curților de Apel din nordul, centrul și sudul țări, Inspectoratului General al Poliției,   precum și ai societății civile.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.