Flux noutăţi

Un proiect de lege în domeniu politicii fiscale a fost înregistrat în Parlament
15.02.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Conform unui comunicat din data de 15 februarie 2023, deputații Radu Marian și Dan Perciun, au elaborat un proiect de lege pentru ajustarea prevederilor politicii vamale și fiscale pentru anul 2023.

În special, documentul urmărește simplificarea accesului la informația referitoare la impozitele funciare și pe bunurile imobiliare din administrațiile publice locale pentru persoane fizice și juridice. În acest sens, Cancelaria de Stat va asigura publicarea informațiilor respective într-o singură sursă, pe pagina web a registrului actelor locale. Totodată, prin acest proiect de lege se propune ca pentru bunurile imobile dobândite după 31 august, declararea acestora să fie extinsă până pe 25 martie a anului următor.

O altă modificare prevede expres că deținătorii de patente pensionari nu vor fi obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, până la eliminarea definitivă a patentei.

De asemenea, se precizează că persoanele cu funcții din efectivul de comandă suprem al Serviciului Vamal sunt exonerate de perioada de probă în serviciu. O altă modificare propusă va permite Serviciului Vamal să intre în proprietatea bunurilor confiscate și să le comercializeze în folosul statului.

Concomitent, se propune ca stocurile de anumite produse conexe de tutun care au fost importate fără timbru de acciz în perioada 1 septembrie 2022 — 12 februarie 2023 să poată fi declarate la Serviciul Fiscal de Stat până la 1 aprilie 2023 și comercializate pe teritoriul țării până la 1 octombrie 2023.

O altă prevedere are scopul de a susține cetățenii care revin cu traiul în Republica Moldova și introduc pe teritoriul țării un automobil: capacitatea cilindrică a motorului vehiculului care urmează a fi importat în țară va fi majorată până la 2500 cm3.

De asemenea, se propune ca ofițerii de urmărire penală și ofițerii de investigații, de exemplu, din cadrul Ministrului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție și altor instituții, detașați în procuraturile specializate, să aibă nivel de salarizare similar cu cel al angajaților din instituțiile procuraturii.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.