Internaţional

SUA anunță un ajutor suplimentar de urgență, de 300 de milioane de dolari, pentru susținerea cetățenilor și sprijinirea proiectelor în sectorul energetic național
27.02.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Vineri, 24 februarie 2023, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, anunță că SUA planifică să ofere Republicii Moldova, prin USAID, o finanțare suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru a  depăși criza energetică. Intenția Statelor Unite de a ajuta statul a fost anunțată de Administratoarea USAID, Samantha Power, vineri, 24 februarie la Washington.

Finanțarea va include un suport bugetar direct de 80 de milioane de dolari, prin care vor fi compensate prețurile foarte înalte la energie electrică în această iarnă. De asemenea, 135 de milioane de dolari vor merge la susținerea proiectelor de generare a energiei electrice, pentru a diversifica sursele de  obținere a energiei electrice. Alte 85 de milioane de dolari vor fi oferiți pentru a  crește capacitatea de asigurare cu energie din surse alternative și de obținere a independenței energetice față de Rusia.

Șefa statului și-a exprimat aprecierea față de această decizie, care vine într-un moment foarte dificil pentru Republica Moldova. „Chiar dacă nu vor veni imediat în bugetul țării, aceste fonduri sunt un semn de sprijin și de încurajare pentru noi”, a subliniat Președinta Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a menționat că aceste resurse vor permite realizarea proiecte care vor duce la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. „Vă mulțumim foarte mult, îi mulțumim poporului american pentru acest ajutor substanțial. Vă mulțumesc!”, a conchis Președinta Maia Sandu.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.