La data de 26 februarie 2023, au intrat în vigoare modificările în legislație cu privire la practicile comerciale neloiale, anunță Consiliul Concurenței.
Modificările respective, în primul rând, au introdus un capitol nou (Capitolul V2) în Legea nr. 231/2010 cu privire la comerţul interior, care reglementează detaliat o serie largă de acțiuni ce constituie practicile comerciale neloiale în relații între furnizorii de produse agricole şi alimentare și cumpărători (care cumpără produse agricole şi alimentare, cu excepţia consumatorului final).
Noile prevederi legislative, adoptate în scopul contracarării efectelor negative ale practicilor comerciale neloiale, interzic comportamente care contravin bunei conduite comerciale, bunei-credințe și corectitudinii, care sunt impuse unilateral de un partener comercial altui partener, chiar și atunci când acestea rezultă în urma înțelegerii între părți. Ele stabilesc termenele de plată pentru produsele agricole și alimentare, condițiile de listare a unor astfel de produse de către cumpărători, alte condiții contractuale obligatorii care urmează a fi respectate la încheierea contractelor între furnizori și cumpărători.
În timp apropiat, Guvernul urmează să aprobe și lista produselor, în privința cărora se vor aplica prevederile respective din lege.
În cazul încălcării noilor prevederi din Legea cu privire la comerțul interior din partea cumpărătorilor, furnizorii vor putea depune plângeri la Consiliul Concurenței care le va examina în ordinea prevăzută în Codul Contravențional.
Înfăptuirea de practici comerciale neloiale va putea fi sancţionată cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale (de la 2 500 MDL până la 5000 MDL) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 400 de unităţi convenţionale (de la 10 000 MDL până la 20 000 MDL) aplicată persoanei juridice.
Totodată, litigiile privind practicile comerciale neloiale pot fi soluționate, înainte de fi adresate Consiliului Concurentei, pe cale amiabilă, conform Legii nr. 137/2015 cu privire la mediere sau în arbitraj, conform Legii nr. 23/2008 cu privire la arbitraj.