Flux noutăţi

Proiectul Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2023-2027
04.04.2023 | JURIDICE MOLDOVA

La data de 31.03.2023, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a prezentat proiectul Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2023-2027 și al Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, în cadrul unei sesiuni de consultări cu reprezentanții societății civile și ai centrelor de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități.

Proiectul reprezintă o ajustare a Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale gestionate de Agenția Națională Asistență Socială pentru anii 2018-2026, inclusiv la prevederile Ghidului ONU privind dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități.

Noul program constă din 36 de acțiuni, orientate spre consolidarea cadrului normativ și dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități din centrele de plasament, cu accent pe viață independentă, trai în comunitate, incluziune și îngrijire calitativă.

„Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilităţi este un obiectiv prioritar atât al Strategiei naționale de dezvoltare Moldova Europeană 2030, cât și a Programului de activitate al Guvernului. Prin modificările propuse, vrem să accelerăm realizarea acestui obiectiv și să ne asigurăm că persoanele cu dizabilități sunt integrate în societate și sunt capabile să trăiască independent”, a declarat secretarul de stat Vasile Cușca.

De menționat că, din 2018 până în prezent, din economiile centrelor de plasament temporar și cu suportul partenerilor de dezvoltare, au fost create și amenajate 30 de case comunitare și locuințe protejate, care au permis dezinstituționalizarea a circa 143 de persoane cu dizabilități.


Aflaţi mai mult despre , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.