Comunicate

“Tehnici de pregătire și prezentare a unei cauze în fața instanței de judecată” – curs de instruire găzduit de Ministerul Justiției
31.07.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Pe parcursul zilelor de 27 și 28 iulie, Ministerul Justiției a găzduit cursul de instruire pentru juriști „Tehnici de pregătire și prezentare a unei cauze în fața instanței de judecată”, desfășurarea căruia a fost posibilă datorită suportului financiar al Proiectului de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA), USAID Moldova.

Formatoarele acestui curs au fost avocatele dna Viorica Grecu și dna Liliana Bînzari. Programul de pregătire a avocaților, procurorilor și judecătorilor în domeniul tehnicilor și abilităților de prezentare a cauzei în instanța de judecată a fost implementat de către ABA ROLI Moldova, cu sprijinul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Programul a implicat experți de la „National Institute for Trial Advocacy” (NITA) din SUA, ce furnizează aceste abilități pentru avocați din 1971.

În cadrul cursului, participanții au învățat:

  1. să identifice faptele cauzei;
  2. să clasifice faptele identificate;
  3. să analizeze cauza în baza faptelor identificate;
  4. să elaboreze teoria/strategia cazului;
  5. să întocmească pledoaria introductivă;
  6. să prezinte pledoaria/explicațiile;
  7. să formuleze întrebări pentru partea adversă;
  8. să audieze martorul propriu, martorul părții adverse, expertul și specialistul; să formuleze obiecții;
  9. să întocmească și să prezinte pledoaria finală.

De asemenea, participanții au învățat particularitățile audierii simple și a audierii încrucișate. Aceste competențe au fost dezvoltate în cadrul cursului prin implicarea în activități practice de grup, în baza unei spețe.

Obiectivul 3.2.1 din Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 prevede consolidarea capacităților Ministerului Justiției în calitate de promotor al politicilor în sectorul justiției. Astfel, cursul practic a avut drept scop consolidarea capacităților angajaților din cadrul Ministerului Justiției, precum și din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Agenției Naționale a Arhivelor, care reprezintă interesele statului în instanța de judecată.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.