Comunicate

Mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor a fost îmbunătățit
14.08.2023 | Felicia Turețchi

Ministerul Justiției anunță printr-un comunicat de presă faptul că procurorii vor fi evaluați și selectați de un singur colegiu specializat și nu de două, cum a fost anterior. Mai mult, în viitor, noul colegiu va avea și funcția de evaluare, conform criteriilor de integritate etică și financiară, a procurorilor care nu vor cădea sub incidența evaluării externe (a vettingului) – cea de-a treia etapă a reformei justiției. Legea ce vizează îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor a intrat deja în vigoare.

„Una dintre acțiunile propuse de Guvern pentru anul 2023 o constituie îmbunătățirea sistemului de selecție și promovare a judecătorilor și procurorilor, prin modificarea cadrului legal. Atribuțiile exercitate de cele două colegii din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) – Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor – erau similare și, în mare parte, acestea își dublau competențele. Prin urmare, noul colegiu cu competențe în selecția și evaluarea procurorilor va contribui la sporirea eficienței și la optimizarea cheltuielilor”, menționează autorii proiectului.

Pe lângă comasarea celor două colegii, legea prevede și alte modificări, la fel de importante, cum ar fi: consolidarea independenței Inspecției procurorilor și transferarea acesteia din subordinea Procuraturii Generale în subordinea CSP-ului, ceea ce va oferi mai multă independență Inspecției. Din cauza numărului mare de sesizări, depuse la Inspecție, va fi majorat și numărul inspectorilor cu trei persoane. Doar pe parcursul anului 2022, au fost examinate 426 de sesizări cu privire la pretinse abateri disciplinare săvârșite de către procurori, ex-procurori și alt personal detașat în procuraturile specializate.

De asemenea, legea prevede și revizuirea componenței Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, Avocatul Poporului și Procurorul General nu vor mai fi membri de drept în CSP, începând cu 1 ianuarie 2024, iar ministrul justiției – începând cu 1 ianuarie 2026.


Aflaţi mai mult despre , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.