Banking
 

BNM cu suportul USAID, va pune în aplicare un sistem software de prevenire și combatere a spălării banilor
10.10.2023 | JURIDICE MOLDOVA

Joi, 5 octombrie 2023, Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat că angajații BNM vor fi asistați de tehnologiile avansate în eforturile de prevenire a riscurilor de spălare a banilor și de supraveghere a transparenței acționariatului bancar. Acest lucru devine posibil grație unui soluții software de ultimă generație, implementată cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Noul sistem informatic dispune de o serie de funcționalități avansate ce permit monitorizarea unui număr impresionant de operațiuni financiare, care pot ajunge până la 300.000 zilnic. Totodată, softul este interconectat cu 37 de baze de date și liste de sancțiuni naționale și internaționale, iar conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc, scenarii predefinite și inteligența artificială vor permite detectarea timpurie a activităților suspecte și emiterea alertelor pentru instituțiile de resort din Republica Moldova.

În plus, Soluția Software reprezintă o platformă ce permite dezvoltarea de noi module și funcționalități, în special în contextul preluării de către BNM a competențelor de supraveghere a sectoarelor de asigurări și creditare nebancară.

Guvernatorul BNM, spune că implementarea noii soluții informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar pentru susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova în beneficiul întregii societăți, totodată, soluția IT va spori credibilitatea Republicii Moldova la nivel internațional, prin îmbunătățirea semnificativă a capacității băncii centrale de prevenire a riscurilor de spălare a banilor permițând de altfel o abordare mai robustă a activității de supraveghere a sectorului financiar și asigurarea sustenabilității sistemului financiar.


Aflaţi mai mult despre , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.