Fiscalitate

Termenul-limită pentru Forma CAS18-AN, stabilit de SFS, pentru perioada fiscală 2023
12.01.2024 | JURIDICE MOLDOVA

Serviciul Fiscal de Stat le reamintește contribuabililor cu activități independente, prevăzuți la art.5 alin.(1) lit. b) din Legea nr.489/1999, că au termen până la 15 ianuarie 2024 pentru a prezenta forma CAS18-AN pentru perioada fiscală 2023, exclusiv prin mijloace electronice.

Aceștia sunt persoanele fizice care nu au angajați prin contract individual de muncă, cu excepția pensionarilor, persoanelor cu dizabilități și celor care sunt angajați prin CIM și care se încadrează în una dintre situațiile de mai jos:

  1. fondatori ai întreprinderilor individuale;
  2. fondatori ai gospodăriilor țărănești (de fermier);
  3. persoanele fizice care exercită activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal.

De asemenea, autoritatea fiscală precizează că, începând cu 01 ianuarie 2023, toate dările de seamă se transmit electronic, de către persoanele juridice sau persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător sau profesională, indiferent de numărul de salariați, precum și persoanele fizice rezidente care alocă un procent din impozitul pe venit calculat anual la buget.

Singurele persoane fizice care nu sunt obligate să prezinte declarațiile electronic sunt cele care nu desfășoară activitate de întreprinzător și nu direcționează 2% la impozitul pe venit, putând alege metodele automatizate de raportare electronică.

Pentru a transmite declarațiile prin metode automatizate de raportare electronică, este necesar să aveți semnătură electronică sau mobilă emisă de către prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

În acest sens, vă sfătuim să solicitați și să obțineți semnătura electronică sau mobilă de la următorii prestatori de servicii de certificare:

  1. P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”;
  2. P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”;
  3. M. Orange Moldova S.A.;
  4. M. Moldcell S.A.;

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.