Interviuri

Cristina OGLINDA: ,,Noi, femeile, avem multe superputeri, uneori chiar nebănuite de noi!”
22.01.2024 | Tatiana Balan

 Balan Tatiana: Mulțumesc, stimată doamnă avocată Cristina Oglinda, pentru atenția acordată cititorilor JMD. Proiectul ,,Women in law JMD’’ este despre cele care luptă întru triumful justiției, despre calea lor spre succes și nu doar.

Cristina Oglinda: Mulțumesc, Tatiana, pentru invitație !

Balan Tatiana: De ce ați ales să fiți avocată și cum a început cariera dvs. în acest domeniu ?

Cristina Oglinda: În cazul meu, zic eu, unul fericit, avocatura m-a ales ! Mulți ani în urmă, am început să fac o carieră în domeniul diplomatic, fiind studentă la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative. Foarte rapid am simțit că am nevoie de o altă provocare și locul meu este în altă parte, așa am ales să urmez studiile la drept. La facultatea de drept am fost inspirată de mulți profesori, care activau în calitate de avocați. Fiind încă pe băncile facultății, mi-au fost propuse mai multe stagii la diferite birouri asociate de avocați și mi-a plăcut mult, ce am văzut în avocatură, din acel moment, nu a mai fost punct de întoarcere.

Balan Tatiana: Dacă v-ați reîntoarce în anii de facultate, ce ați schimba ?

Cristina Oglinda: Cu siguranță nimic, nu trăiesc niciodată cu regrete! Sunt ferm convinsă că toate experiențele trăite sunt lecții importante pentru noi și trebuie să le apreciem. Am cele mai frumoase amintiri din anii de facultate, am avut profesori buni, colegi minunați, care, apropo, s-au integrat în diferite funcții în sistemul de justiție și acest lucru mă bucură enorm.

Balan Tatiana: Cum sunt privite femeile avocat, care practică această profesie în R. Moldova? Ați avut cazuri când clienții sceptici s-au arătat din simplul fapt că sunteți femeie ?

Cristina Oglinda: Realitatea ne confirmă o pondere a femeilor în avocatură mai mică, comparativ cu alte profesii juridice, motivul fiind probabil, instabilitatea profesiei. În avocatură este nevoie de multă inițiativă, muncă și perseverență pentru a avea venit și clienți în mod constant. Dar acest lucru nu m-a sperit niciodată, fiindcă acolo unde este pasiune și dorință de a mișca lucrurile, apar și succesele în mod inevitabil. Avocatura îți aduce satisfacție dacă poți realiza scopurile propuse. Iar unul din scopurile mele este să-mi pot asista clienții la soluționarea problemelor cu care se confruntă și în această situație chiar nu mai contează, dacă ești femeie sau bărbat avocat, omul va simți impactul soluțiilor propuse și susținerea juridică.

Balan Tatiana: Cum a fost experiența legată de primii clienți ?

Cristina Oglinda: Colaborarea cu primii clienți a fost în stagiere și atunci mi s-a părut totul foarte simplu, fiindcă am avut alături avocatul îndrumător, care mi-a transmis din cunoștințele sale, experiența sa. Mă bucur mult că, am făcut primii pași în avocatură fiind încrezătoare și sigură de soluțiile juridice propuse. M-am străduit să păstrez această stare și nivelul de pregătire și pentru clienții ce urmau să vină, au fost provocări unice pentru mine, în special legate de emoțiile primelor pledoarii în instanțele de judecată, dar m-am acomodat foarte bine și asta m-a ținut și mai departe în profesie.

Balan Tatiana: Ce dosare (dosar) v-au (v-a) marcat în mod special ?

Cristina Oglinda: M-au marcat în mod special dosarele privind încuviințarea adopției, pe care am avut ocazia să muncesc, atât la etapa administrativă, cât și ulterior la etapa judiciară. Sunt dosare cu impact emoțional foarte puternic și te solicită nu doar profesional, dar nimic nu se compară cu rezultatul final, te simți pur și simplu mândră că ai făcut fericit un copil, o familie.

Balan Tatiana: Care sunt calitățile indispensabile pentru un avocat de succes ?

Cristina Oglinda: În viziunea mea, de mult timp s-au depășit concepțiile ce spun că este suficient pentru avocat de succes să fie perseverent, profesionalist și loial clientului. Astăzi avocatura din Republica Moldova este într-o schimbarea și reformare continuă, avocatul trebuie să facă față modificărilor sub aspectul organizării profesiei, să fie cât mai competitiv, specializat în domenii înguste de activitate și să aibă abordări neobișnuite pentru probleme obișnuite, doar așa te faci remarcat.

Balan Tatiana: Cum e Cristina Oglinda acasă, în rolul de mamă, soție, fiică…?

Cristina Oglinda: Noi, femeile, avem multe superputeri, uneori chiar nebănuite de noi! Asumarea rolului de avocată îmi consumă foarte multă energie fizică și emoțională, dar atunci când ajung acasă și trec în rolul de mamă, soție, fiică, simt cum mă încarc, mă echilibrez, mă restabilesc, încerc nu doar să iau, dar și să dau – dragoste, atenție, recunoștință. Acasă este locul meu de suflet, locul care mă inspiră să pot face mai multe și la muncă.

BLITZ

Piesele preferate…

Cristina Oglinda: Din piesele preferate am doar una – Ave Maria în interpertarea lui Luciano Pavarotti, în rest depinde de dispoziție.

Top trei filme în viziunea dtră…

Cristina Oglinda: Top trei filme care m-au impactat mult – Gladiator, Interstellar, A few good men, sunt pur și simplu filme geniale !

Mare sau munte ?

Cristina Oglinda: Ador muntele!

Remediile antistres sunt …

Cristina Oglinda: Remedii antistres – îmi place să meditez, să fac plimbări în aer liber, să petrec timp în familie.

Balan Tatiana: Dna Oglinda, un gând bun pentru cititorii noștri.

Cristina Oglinda: Cititorilor noștri le doresc să viseze cât mai mult, doar timpul este limita noastră, în rest putem ajunge oriunde ne dorim ! Fiți mereu deschiși oportunităților și acceptați noi provocări, doar așa puteți măsura succesul vostru !


Aflaţi mai mult despre , , , , ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.