Sabina Cerbu este avocată în cadrul biroului Stratulat Albulescu din Chișinau. Ea a muncit, o perioadă, într-o cunoscută casă de avocatură din țară. La vârsta doar 27 de ani, a devenit viceministră a Justiției. Doamna Cerbu a efectuat câteva programe de master în cadrul: Universității de Stat din Moldova, Universității Erasmus din Olanda, precum și un al treilea în cadrul Universității din Bologna (Italia). La fel, este membră al Baroului Chișinău și al Uniunii Avocaților din Moldova. Sabina Cerbu a predat dreptul civil la USM peste un deceniu.
Tatiana Balan: Doamna Sabina, suntem recunoscători, pentru că ați acceptat invitația la acest interviu !
Sabina Cerbu: Cu mare drag, mulțumesc pentru interes.
Tatiana Balan: Aveți un prenume foarte frumos ! E o istorie în spatele acestuia ?
Sabina Cerbu: Da, e adevărat am un nume mai deosebit în generația mea. Un nume nesovietic pentru un copil născut în Uniunea Sovietică. Istoria e simplă, e un nume ce mi l-a ales mama mea, dar care avea discuții în contradictoriu cu tata. Ca să închidă acest subiect rapid, mama a luat toate actele necesare și m-a înregisrat așa cum ea și-a dorit, iar tata a fost pus în fața faptului împlinit.
Tatiana Balan: Dtră ați fost activă încă de pe băncile facultății, învățând și lucrând paralel. Povestiți-ne, un pic, despre acea perioadă, cum ați reușit să vă angajați și, paralel, să studiați ?
Sabina Cerbu: Oportunități de a munci pe profesia încă de pe băncile universității pe atunci nu erau foarte multe, așa că am acceptat provocarea atunci când am fost contactată pentru a aplica la o poziție de consultant la UNDP ce era deschisă pentru studenți. După această experiență, au venit și altele. Nu a fost ușor să combin munca cu studiile, dar am încercat să prioritizez obiectele importante de studii la care mă concentram mai mult decât la altele. Am avut și absențe suficiente, nu e un motiv de laudă, dar mereu am fost prezentă la testări pe care le dădeam foarte bine și atunci nu am avut obiecții de la profesori. Eram implicată și în activități academice, olimpiade și astea diluau comentariile din partea unora că ar trebui să fiu mai prezentă pe la ore.
Tatiana Balan: Angajarea în câmpul muncii nu mereu este facilă, chiar și pentru cei eminenți. La dtră, cum au decurs lucrurile pe acest segment ?
Sabina Cerbu: În cazul meu am avut avantajul că la absolvirea facultății aveam deja experiență profesională de 2 ani, motiv pentru care nu am căutat job, dar am avut invitații de a participa la varii interviuri de angajare. Sincer vorbind nu cred că a fi eminent e o garanție a unui job bun, și o zic din proprie experiență. În primul meu job serios pe profesie, diploma mea de studii a fost solicitată de departamentul de resurse umane după ce fusesem deja angajată. O angajare în zilele noastre e mai mult decât notele de la facultate, e un exercițiu cu multe interviuri în care angajatorul vrea să-ți testeze abilitățile și rezistența emoțională în situații de criză.
Tatiana Balan: Eu am rămas impresionată de faptul că ați efectuat masterul nu doar în R. Moldova, ci și în Olanda, Italia. Ce a stat la baza acestei alegeri și cu ce obstacole v-ați ciocnit, fiind la studii peste hotare ?
Sabina Cerbu: Dorința de a ieși din cutiuța în care mă simțeam bine m-a motivat să ies să văd lumea. Sigur, o asemenea experiență mă făcea mai competitivă la începutul unei cariere. Pregătirea pentru o asemenea experiență a durat câțiva ani, de la teste internaționale de limbă engleză, până la aplicații contra cost la diferite programe de master, interviuri și multe acte de întocmit. A meritat toate eforturile și încurajez pe alții să o facă, în special că momentan asemenea oportunități sunt mult mai accesibile decât acum 15 ani.
Tatiana Balan: De ce ați decis să fiți anume avocată și ce vă amintiți despre primii pași în domeniu ?
Sabina Cerbu: Cred că am mai spus-o cu alte ocazii, profesia de avocat nu a fost prima opțiune. Din anii din studenție am avut câteva dosare în cadrul Clinicii Juridice, unde interacțiunea cu sistemul judecătoresc mi-a lăsat un gust amar, chiar dacă reușisem să duc în capăt niște decizii în favoarea clientului. Dar, evoluția lucrurilor până la urmă m-au direcționat oricum spre această profesie, care este una dintre cele mai libere profesii din sectorul nostru. A fi avocat înseamnă a face lucruri diferite zilnic, a te expune la o varietate de industrii și de a interacționa cu oameni care au reușit câte ceva în viață și vin pentru un ajutor să-și dezvolte afacerile în continuare, sau să-i ajuți să evite anumite riscuri, sau pur și simplu să le fii alături să aibă afaceri transparente și care pot aduce impact în societate.
Tatiana Balan: La nici 30 de ani, dtră ați devenit viceministră. Ce a stat la baza trecerii de la privat la public ?
Sabina Cerbu: Ar fi nepopular să zic, dar nu am avut niciodată ambiții să lucrez la stat sau să ajung să dețin vreo funcție publică de rang înalt. E mai degrabă să îți placă ce faci, să fii bun în ce faci și să te bucuri de procesul muncii ce o livrezi. Restul vin ca un set de circumstanțe în care te face să fii omul potrivit la momentul potrivit, iar pentru asta trebuie doar să fii suficient de deschis să accepți provocările și oportunitățile pe care Dumnezeu ți le aranjează în cale. Trecerea în sectorul public a fost o întâmplare, prestam servicii de consultanță Ministerului Justiției într-un program UNDP, ulterior fiind invitată să mă alături echipei ministerului și să o fac din interior. Or, e mai simplu să te dai cu părerea dintr-o parte, e mai greu să sufleci mânecile și să te alături celor care încearcă nu doar să zică, dar să și facă ceva.
Tatiana Balan:Firma românească de avocați Stratulat Albulescu & Asociații (SAA) s-a extins în Republica Moldova prin deschiderea unui birou în Chișinău. Nu e tocmai un fenomen obișnuit, pentru țara noastră. De ce firma sus-menționată s-a extins pe piața moldovenească și cum ați ajuns în postura de partener la ei ?
Sabina Cerbu: Nu e un fenomen obișnuit probabil pentru firmele de avocatură, însă în rest avem multe investiții românești în Republica Moldova. Colegii mei de la București sunt ceva mai vizionari cu siguranță și văd o perspectivă pe termen lung în a fi prezenți pe această piață. Suntem la început, într-un context regional dificil, dar chiar și în aceste condiții oportunitățile sunt pentru cei care le pot vedea.
Tatiana Balan: Să discutăm despre o temă dragă dtră – munca la facultate. A fost un vis să deveniți profesoară ? De ce, actualmente, nu mai predați ?
Sabina Cerbu: Am predat la facultate 10 ani și a fost unul din cele mai stabile joburi pe care le-am avut, în sens că nu am întrerupt această activitate nici când am devenit mamă. E o profesie în care simți că ești cel mai util. Am pierdut un oarecare interes după ce am constatat că sistemul nostru educațional nu se mai pliază cu tendințele acestui secol și nu poți pregăti tineri într-o lume nouă cu instrumente depășite. E o decizie și părere personală, nu e neapărat să fie împărtășită și de alții.
Tatiana Balan: Ce ați schimba în sistemul de învățământ superior din R. Moldova, având experiența de a fi studentă la USM, dar și peste hotare ?
Sabina Cerbu: Aș schimba probabil tot, de la procedura de înrolare în facultate până la examene de stat. E o întrebare mult mai complexă pentru un astfel de interviu. Însă, cert este că sistemul nostru de învățământ trebuie să învețe un tânăr aptitudini și abilități care să-l facă competitiv pe piață. Iar, noi am rămas încă la povestitul în fața clasei a temei pentru acasă (cu excepțiile de rigoare).
Tatiana Balan: Dacă ați avea posibilitatea, drumul ales în viața profesională ar fi altul ?
Sabina Cerbu: Am investit mult efort în formarea profesională, acum ar fi dificil să mă văd într-o altă postură. Am avut opțiunea să fac medicină, provenind dintr-o familie de doctori. Probabil dacă ai mei erau mai insistenți azi eram doamna doctor.
Tatiana Balan: V-ați gândit vreodată să profesați în străinătate ?
Sabina Cerbu: Mi s-au strecurat asemenea idei, dar am plecat la studii lăsând o relație de durată acasă. Iar, cu dragostea nu ai cum să te pui. Am revenit și nu regret.
Tatiana Balan: Ce activități cotidiene vă dau energie, inspirație ? Am văzut printre postări că coaceți pâine de casă, ceea ce este extraordinar !
Sabina Cerbu: Azi am doi copii, nu prea am timp să caut alte ocupații pentru inspirație. Mă joc cu ei, uiți de toate ce au fost peste zi. Te conectezi la sursa lor de energie. Sigur că am și activități care îmi aduc mare plăcere, cum ar fi sportul sau yoga. Coc pâine când găsesc timp, e un proces meditativ. Ciudat este că bunicile noastre nu știau de tehnici cum să te conectezi cu eul tău interior (sau cum se spune în zilele noastre), ele coceau pâine. Iar, în casă trebuia să fie cald și liniște.
Tatiana Balan: Ce mesaj doriți să transmiteți celor care au parcurs interviul ?
Sabina Cerbu: Înțeleg că mesajul ar fi pentru cei la început de drum, atunci ar fi să vă concentrați pe procesul muncii voastre, decât pe rezultat. Rezultatele, de regulă, vin natural și mult mai colorate decât vi le-ați fi putut seta. Asta nu înseamnă să nu ai scop ca să fiu înțeleasă corect. E despre a încerca să găsești curiozitate în lucruri mici, de aici vine plăcerea de a face ce faci și ați deschide mintea în afara cutiuței.
Tatiana Balan: Vă mulțumesc, doamna Cerbu, pentru bunăvoința de a răspunde la toate întrebările și vă dorim mult succes în continuare !