Site icon JMD

Elena Botezatu: ,,Fă-o cu pasiune sau nu o face deloc!”

Elena Botezatu este director executiv al Centrului Internațional ,,La Strada”. D. Elena are licența de avocat și o experiență variată în domeniul juridic, analizelor de politici publice și advocacy. Este autoare și co-autoare a mai multor publicații și ghiduri în domeniul siguranței online a copiilor și protecției minorilor împotriva abuzului și exploatării sexuale în mediul online.

Tatiana Balan: D. Botezatu, vă mulțumim, în primul rând, că ați acceptat să ne împărtășiți din experiența dumneavoastră valoroasă !

Elena Botezatu: Mulțumesc pentru invitație.

Tatiana Balan: Dacă v-ați descrie printr-un motto/afirmație, care ar fi ?

Elena Botezatu: Fă-o cu pasiune sau nu o face deloc! Cred că atunci când implici suflet și dedicație în activitatea pe care o desfășori, ai rezultate.

Tatiana Balan: Bănuiesc că drumul, până la director executiv al unei asociații obștești cunoscute, a fost lung. De aceea, propun să inițiem discuția noastră teleportându-ne în anii copilăriei. Cum a fost copilul Elena Botezatu ?

Elena Botezatu: Am avut o copilărie activă. Am fost un copil implicat în tare multe activități extracurriculare. Am făcut și dans, și volei, și pictură, și învățam mai multe limbi străine. La 16 ani cunoșteam chineza la nivel intermediar și puteam traduce unele texte din chineză în română. Cred că implicarea mea în diverse activități mi-a dezvoltat perseverența, dar și capacitatea de a mă adapta ușor la diverse medii, persoane și contexte.

Tatiana Balan: D-voastră sunteți absolventă a Facultății de Drept. În paralel cu studiile la o facultate solicitantă de timp și energie, ați fost și voluntară ,,La Strada”. Povestiți-ne, un pic, despre această perioadă și primele experiențe în organizația menționată.

Elena Botezatu: Despre ,,La Strada” am aflat de la unii colegi, care organizau activități cu elevii despre siguranța online și violența în familie. M-a atras ideea de organiza activități pentru tineri la aceste subiecte, de asta și am aplicat la programul de voluntari. Recunosc că e complicat să faci voluntariat și să înveți la drept, mai ales în ultimul an de facultate. Dar cred că dacă îți place ceea ce faci și dacă ești motivat/ă, le reușești pe toate.

Tatiana Balan: De aproximativ un deceniu faceți parte din echipa ,,La Strada”, interval în care ați deținut mai multe funcții manageriale. Care a fost calea d-voastră de accedere în ierarhia unei AO puternice, ajungând până la funcția de președinte ? Ce v-a determinat să nu schimbați domeniul ?

Elena Botezatu: Sinceră să fiu, nu mi-am dorit niciodată o funcție managerială în ,,La Strada”. Nu am avut acest scop. De fiecare dată îmi  făceam treaba cu dedicație, chiar dacă asta presupunea multe ore de muncă în afara programului de muncă sau în weekend. Am fost întotdeauna orientată asupra rezultatului, vroiam să fac lucrurile calitativ. Și probabil asta m-a ajutat să ajung acum unde sunt.

Dacă e să-mi analizez parcursul în ,,La Strada”, aș zice că a fost o cale plină de dubii, provocări și lecții învățate. Din fiecare experiență de lucru cu echipa, învățam mai multe despre cum de fapt trebuie să lucrez cu echipa. Și cred pînă acum că asta-i o artă – abilitatea de a face oamenii să lucreze împreună pentru un scop comun.

Sunt până astăzi în această organizație, pentru că rezonez cu misiunea acesteia și simt că pot ajuta. Am ales ,,La Strada” , pentru modul în care se fac lucrurile aici. ,,La Strada” e o organizație care abordează subiecte sensibile atent, ca să nu dăuneze și o face cu grijă față de persoanele care au avut de suferit. Plus la toate, e orientată să facă schimbări la nivel sistemic, dar și la  nivel de societate – prin advocacy, informare și capacitarea profesioniștilor din sectorul juridic, social, educațional. Aici am libertatea de a dezvolta programe și inițiative pentru a combate problemele din societate, dar simt și responsabilitatea socială de a o face cu impact.

Tatiana Balan: Trebuie să menționăm că AO Centrul Internațional „La Strada” este parte dintr-o reţea europeană împotriva traficului de fiinţe umane cu acelaşi nume, ,,La Strada International” (LSI), prezentă în 8 state de origine şi destinaţie a traficului de ființe umane din Europa Centrală şi de Est – Belarus, Bulgaria, Cehia, Macedonia, Moldova, Polonia, Olanda, Ucraina – şi care activează pentru a asigura o lume fără trafic de persoane, prin promovarea respectului pentru drepturile omului. Relatați-ne despre domeniile – cheie din cadrul centrului și care sunt cele mai de seamă proiecte, pe care ați reușit să le implimentați până acum ?

Elena Botezatu:

Centrul Internațional ,,La Strada” și-a început activitatea în anul 2001, în cadrul unui proiect internațional antitrafic. De-a lungul anilor, și-a extins domeniile de activitate, în prezent implementând programe în domeniul combaterii traficului de ființe umane, combaterii violenței împotriva femeilor și promovării siguranței copiilor online. În 23 ani de activitate, am creat mai multe servicii și am produs mai multe schimbări sistemice. Suntem prima organizație care a creat un serviciu specializat de asistență telefonică pentru victimele traficului de ființe umane (în 2001). Am promovat și oferit expertiză în dezvoltarea politicilor naționale și a cadrului legislativ în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.

În domeniul combaterii violenței împotriva femeilor, suntem organizația care a creat și gestionează până în prezent serviciul Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete 08008 8008. Fetele și femeile care au fost expuse violenței în familie sau altei forme de violență pot beneficia de suport informațional, asistență psihologică și gratuită, pot fi redirecționate către alte servicii, în baza nevoilor identificate. De la lansarea acestui serviciu în 2009, până în prezent, am înregistrat 27 569 apeluri, despre cele mai intime și dureroase istorii ale femeilor din această țară.

În domeniul combaterii abuzului și exploatării sexuale a copiilor în mediul online, cea mai recentă realizare este crearea unei platforme de raportare a fișierelor foto și video ce reprezintă copii în ipostaze sexuale – www.siguronline.md. Acest serviciu are scopul de a șterge conținuturile ilegale ce reprezintă copii în ipostaze sexuale din mediul online. E o platformă care corespunde standardelor internaționale, parte a rețelei globale INHOPE. În prima jumătate a anului 2024, au fost înregistrate 9509 de raportări privind materialele de abuz sexual asupra copiilor. Ca rezultat, au fost înlăturate 16 907 materiale (imagini, video) ce reprezentau abuz sexual asupra copiilor.

Tatiana Balan: Care este starea lucrurilor în țara noastră în ceea ce ține de siguranța copiilor în mediul online ?

Elena Botezatu: Anul acesta am realizat un studiu național privind siguranța în mediul online a copiilor din categorii vulnerabile. Datele cercetării indică despre faptul că fiecare al 5-lea copil participant la cercetare a văzut sau a accesat din întâmplare imagini cu conținut sexual online în timp ce căuta informații pe internet. Fiecare al 6-lea copil a primit imagini neadecvate sau mesaje ori imagini cu caracter sexual pe sistemele de tip messenger. La 1 din 10 copii, atunci când discutau pe aplicații de tip messenger, i s-au cerut imagini video personale care să conțină părți intime ale corpului în ultimele 3 luni, iar fiecare al 10-lea copil s-a confruntat cu situații când cineva a postat pe rețelele sociale mesaje jignitoare, ofensatoare, accesibile pentru toată lumea și/sau fotografii, înregistrări video modificate jignitor. Aceste date indică despre vulnerabilitatea sporită a copiilor la diverse forme de abuzuri în mediul virtual și despre necesitatea de a întreprinde acțiuni pentru a preveni și combate aceste pericole.

Tatiana Balan: Au existat de-a lungul carierei cazuri care v-au marcat în mod deosebit și ne puteți împărtăși experiența ?

Elena Botezatu: Chiar dacă activitatea mea acum nu presupune interacțiune directă cu femeile sau copiii pe care îi asistăm, istoriile lor de viață își lasă amprenta și asupra mea. Fiecare caz de violență sexuală, violență în familie sau trafic de ființe umane este grav și cu consecințe asupra victimelor, dar și asupra societății. Lucrând în acest domeniul de atâția ani, am creat un tip de reziliență, care mă ajută să analizez aceste cazuri din perspectivă profesională. Cu toate acestea, unele cazuri mă afectează fie din cauza reacțiilor profesioniștilor, a rudelor persoanei sau a persoanelor din comunitate, gravității faptelor comise sau a duratei abuzului.

Cred că nu voi uita niciodată primul caz de trafic de persoane în care am oferit asistență. Era cazul unei femei tinere, de pînă în 30 ani, care a plecat în Grecia la propunerea iubitului său, pentru a face cunoștință cu viitoarea soacră. Ajungând în Grecia, a fost supusă exploatării sexuale timp de mai multe luni, invocându-i-se unele datorii. Femeia reușise să sune la Linia Fierbinte de la un client, iar ceea ce-și dorea cel mai mult, era ca bărbatul care a mințit-o și a exploatat-o, să nu facă asta și altor femei.

Tatiana Balan: Cum vedeți d-voastră AO ,,La Strada” peste 10-15 ani ?

Elena Botezatu: ,,La Strada” a fost întotdeauna o organizație vizionară, un ice-breaker în domeniul de vizează abuzul și exploatarea sexuală. ,,La Strada” va fi un centru de expertiză și resurse în domeniul său de activitate, recunoscut la nivel național și internațional, un think-tank care nu doar furnizează date și propuneri, dar știe și cum să le realizeze în practică.

Tatiana Balan: D. Botezatu, vă dorim realizări cât mai multe, pe potriva muncii și perseverenței depuse !

Exit mobile version