Luiza Achiruș: D. Nina Lozan, în primul rând, voiesc să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei Juridice Moldova. Sunt sigură că istoria carierei dumneavoastră, începând de la decizia de a urma o carieră în drept și până la funcțiile deținute în cadrul Uniunii Avocaților și a Centrului de Instruire a Avocaților, va fi o sursă de inspirație pentru colegii și pentru ceilalți cititori ai platformei.
Ce v-a motivat să urmați o carieră în drept și ce v-a atras către domeniul specific al avocaturii?
Nina Lozan: Ce m-a determinat să mă fac avocat? Simplu de tot. S-a întâmplat pe când eram încă la grădinița din sat. Un băiețel i-a luat unei fetițe jucăria ei preferată, iar asta a făcut-o să plângă de ți se rupea inima. Din acel moment și pentru tot restul vieții mele am decis că voi fi apărătorul tuturor celor nedreptățiți. M-am ținut de cuvânt! Și dacă ar fi să mai aleg o dată, tot avocat mă fac!
Pentru mine avocatura nu este doar o profesie. Este ceea ce sunt ca om.
Luiza Achiruș: În opinia dumneavoastră, ce credeți că distinge profesia de avocat de alte domenii în Moldova și cum ar trebui protejată această unicitate?
Nina Lozan: Avocatura are rolul principal de apărător al drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor juridice și fizice.
Unicitatea acestei profesii poate fi protejată prin asigurarea independenței acesteia de orice imixtiune, presiune, intimidare, asociere a avocaților cu clientul său, dar și prin prestarea de către avocați a serviciilor de asistență juridică de înaltă calitate și prin activitate bazată pe respectarea principiilor de etică și deontologie avocațială.
Luiza Achiruș: Ați deținut diverse funcții, inclusiv cea de președinte al Comisiei de licențiere (2011-2015). Cum credeți că ar putea fi îmbunătățit procesul de acordare a licențelor pentru a asigura cele mai înalte standarde în profesia de avocat?
Nina Lozan: Sunt de părere că procesul de admitere în profesia de avocat este unul transparent, iar standardele actuale ajustate la cadrul legal corespund acelui nivel care permite accederea în profesia de avocat doar a persoanelor bine pregătite, instruite și de un comportament ireproșabil.
Luiza Achiruș: În calitate de președinte al Uniunii Avocaților (2015-2017), care au fost cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luați și cum vă influențează acestea abordarea de astăzi?
Nina Lozan: Despre activitatea mea în funcția de Președinte al Uniunii Avocaților îmi amintesc cu deosebită plăcere și mândrie. Da, a fost și greu, dar a fost frumos. Aș menționa aici faptul preluării de către mine a funcției după un președinte bărbat. Am avut nevoie de multă răbdare și muncă pentru a schimba opinia colegilor de breaslă, dar și opinia publică asupra capacităților mele ca Președinte femeie de a face față provocărilor. Le-aș evidenția aici pe cele mai importante printre care a fost aducerea în ordine a evidenței contabile și a documentației per ansamblu, stabilirea unor relații de durată cu colegii și angajații inclusiv și cu colegii care nu m-au votat, încercând astfel să fiu onestă, corectă, imparțială, dar nu în ultimul rând și omenoasă, dar mai ales convingerea tuturor asupra necesității schimbării sediului. Această schimbare a solicitat foarte multă energie, implicare, responsabilitate și mult suflet, dar care până la urmă s-a dovedit a fi alegerea corectă. Acum cu toții ne bucurăm să avem un sediu modern, încăpător și primitor, o casă a noastră. Însă cea mai importantă destinație a mea în calitate de Președinte al Uniunii Avocaților a fost redobândirea și fortificarea încrederii societății în haina de avocat, or imaginea avocaturii a cunoscut dinamică pozitivă. În continuarea ideilor adoptate, ulterior am decis să dau valoare prin intermediul Centrului de instruire, pentru că numai rezerva de cadre este cheia succesului în avocatură
Luiza Achiruș: În calitate de director al Centrului de Instruire a Avocaților din 2021, ce inițiative ați condus pentru a îmbunătăți educația juridică în Moldova? Cum credeți că va evolua formarea în viitor?
Nina Lozan: Preluarea conducerii Centrului de Instruire a avocaților a fost o nouă provocare pentru mine. Îmi place mult ceea ce fac și o fac cu dăruire și răspundere. Acum cu tot dreptul putem susține că avem un Centru de Instruire bine dezvoltat, capabil să asigure procesul de instruire al avocaților și avocaților stagiari așa cum ne-o cere legea. Am închegat un minunat corp de formatori în număr de 77 pe care i-am ales ca fiind cei mai buni și mai competenți specialiști în toate domeniile pentru toate modulele incluse în Planul strategic de instruire. Aș menționa aici cu recunoștință aportul gratuit al fiecărui formator pe parcursul ultimilor 2 ani, fapt ce a oferit o considerabilă economie în bugetul Uniunii. Anual avocații beneficiază de circa 900 de ore de instruire, având posibilitatea de a se înregistra și participa la orele de interes pentru ei. Procesul de instruire cuprinde toți avocații din țară, iar pentru a asigura instruirea Centrul organizează instruiri mixte (online și offline), dar și ședințe cu prezență fizică cu deplasarea formatorilor în teritoriu.
Îmi face o deosebită plăcere să menționez că Centrul de Instruire activează în parteneriat cu diferite instituții și organizații din țară, cu colegii avocați din România, cu formatori din alte state europene, cu profesiile juridice conexe și aici țin să le mulțumim pentru inițiativă și colaborare.
Și nu în ultimul rând, recunoștința mea se îndreaptă către echipa Centrului de instruire, o echipă consolidată, profesionistă și muncitoare.
Viitorul este al avocaților bine instruiți, un viitor pe care îl vor găsi mereu la Centrul de instruire pe care eu îl văd unul de calitate, cu un proces de instruire digitalizat, unde fiecare avocat va avea cabinetul său de unde se va informa și va duce evidența orelor de instruire.
Luiza Achiruș: Ați fost implicat în reformele profesiei de avocat în Moldova. Care considerați că sunt cele mai presante probleme cu care se confruntă avocații în prezent?
Nina Lozan: În ultima perioadă, autoritățile încearcă tot mai des să ne pună într-o lumină negativă, aruncând asupra noastră vina pentru eșecurile sistemului de justiție. Este nedrept și inacceptabil ca munca noastră, dedicată apărării drepturilor și libertăților oamenilor, să fie subminată în acest mod.
Este esențial să ne asigurăm că vom dispune în continuare de toate garanțiile necesare pentru a oferi clienților noștri servicii de cea mai înaltă calitate, fără a fi supuși represiunilor și presiunilor externe. Independența și integritatea profesiei noastre trebuie protejate cu orice preț.
Luiza Achiruș: Ce v-a motivat să candidați din nou pentru un post în Consiliul Uniunii Avocaților și care sunt obiectivele dumneavoastră principale dacă veți fi ales?
Nina Lozan: Experiența și implicarea mea eficientă în soluționarea problemelor cu care se confruntă breasla, mă fac să decid că eu și de data această vreau și pot să fiu omul de încredere al colegilor în Consiliul Uniunii Avocaților și să-i reprezint cu onoare și responsabilitate, la fel cum am făcut-o până acum.
Luiza Achiruș: Ce mesaj ați dori să transmiteți colegilor avocați care vor vota pentru alegerea noului Consiliu UAM și care sunt principalele dumneavoastră promisiuni pentru aceștia?
Nina Lozan: Mesajul meu către colegi este să ținem cont de faptul că noi, avocații suntem o voce importantă în societate, o voce necesară pentru funcționarea corectă a societății și statului de drept. Pentru a ne face auziți e necesar să fim uniți, corecți și independenți și în orice situație să ne ghidăm de principiile eticii și profesionalismului. Cei care ne unesc pe noi și ne reprezintă sunt Președintele și membrii Consiliului Uniunii Avocaților. Și tot ei sunt responsabili de cum ne reprezintă. Suntem în prag de alegeri ai consilierilor din partea Baroului Chișinău. Acum este momentul să alegem bine gândit pe cine delegăm în Consiliu pentru misiunea importantă de a ne apăra interesele noastre. Sunt sigură că dumneavoastră veți face alegerea corectă. Fiecare dintre candidați merită a fi membru de Consiliu UA și le doresc succes.
În calitate de candidat la Consiliul Uniunii Avocaților, mă angajez să:
– Lupt pentru apărarea drepturilor și intereselor avocaților, asigurându-ne că vocea noastră este auzită și respectată.
– Promovez solidaritatea în rândul profesiei, pentru că numai uniți putem face față provocărilor și presiunilor externe.
– Încurajez transparența și comunicarea deschisă între Uniune și membrii săi, astfel încât să fim mereu informați și pregătiți.
– Susțin formarea continuă și dezvoltarea profesională, pentru a ne menține la standarde înalte și a oferi cele mai bune servicii clienților noștri.
Haideți să ne unim eforturile pentru a proteja demnitatea profesiei noastre și pentru a asigura un sistem de justiție corect. Avem responsabilitatea față de clienții noștri și față de societate să ne apărăm drepturile și să ne exercităm profesia fără constrângeri nejustificate.
Contez pe sprijinul vostru și vă asigur că voi fi mereu un avocat al intereselor noastre comune.
Luiza Achiruș: Pe final o ultimă întrebare: În calitate de femeie cu roluri de conducere în cadrul profesiei juridice, cum vedeți rolul egalității de gen în sectorul juridic din Moldova și ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru consolidarea acestuia?
Nina Lozan: Pot să vă spun ca femeie că femeile avocate nu sunt discriminate, dar… sunt provocate să se afirme nu doar ca și profesioniste, dar să-și asume și celelalte aspecte ale misiunii femeiești pe pământ. Aici îl voi cita pe marele Adrian Păunescu care a spus despre femei “De-ar fi pornit pe-o cale glorioasă, ar fi ajuns și dincolo de cer”.
Aflaţi mai mult despre Avocat, Justiţie, Nina LOZAN, UAM