Comentariile sunt închise pentru Roger Gladei: Dacă știi a colabora, evoluezi organic, având nutrienți diverși

Roger Gladei: Dacă știi a colabora, evoluezi organic, având nutrienți diverși
05.11.2024 | Luiza Achiruș

Roger Gladei

Luiza Achiruș

Luiza Achiruș: D. Roger Gladei, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDVOA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.

Ce anume v-a determinat să alegeți o carieră în drept, iar ulterior să deveniți fondator al unei firme de avocatură de succes?

Roger Gladei: Un mix dintre legitate și întâmplare, cum ar spune materialistul dialectic. Am absolvit istoria mai întâi, după care am profesat vreun an. Mi-a fost de-ajuns să înțeleg că un bun profesor este cel cu practică, altfel povestești ce-ai mâncat aseară.

Am făcut dreptul practicând în paralel, m-a ajutat mult să discern și consum la felul întâi anume ceea ce aveam nevoie, lăsând restul la desert (nu că n-ar fi de folos deloc).

Ca jurist în bancă, eram destul de sceptic față de avocați, n-au ei memoria instituțională ca noi, o instituție cu o mie de lucrători.

Deci primul lucru atunci când am pornit biroul a fost să începem a construi un repozitoriu al inteligenței instituționale, adică nu un depozit de contracte și acte judecătorești, dar o fabrică de soluții. MBA-ul pre care tocmai îl absolveam a fost cred că sursa de bază, din care am extras și implementat concepte gen embedded knowledge, blue ocean și disruptive thinking, concepte care sunt deja parte din ADN-ul firmei.

Luiza Achiruș: Cât de important este pentru un avocat să aibă cunoștințe în domenii conexe, precum finanțele sau istoria, și cum v-a influențat această combinație de studii?

Roger Gladei: În dreptul afacerilor, este ceva natural. Apropo, nu e neapărat să faci o altă facultate în acest sens, poți învăța din practică.

Istoria îți dă perspectiva diacronică, și la drept este multă istorie (drept roman, etc.), doar că oarecum feliată, procesată prin prisma instituțiilor. La rândul său, înțelegerea finanțelor, a antreprenoriatului mai bine-zis, îți dă lubrifiantul pentru buna funcționare a utilajului din fabrica de soluții, de care vorbeam mai sus.

Luiza Achiruș: În calitate de Președinte al Curții de Arbitraj Internațional a AmCham, care sunt cele mai mari provocări și oportunități din domeniul arbitrajului în Moldova?

Roger Gladei: Construim, deja al șaptelea an, o alternativă reală justiției de stat, acolo unde este posibil, mă refer la disputele arbitrabile. Astfel, contribuim la reforma justiției, oamenii (de afaceri și nu doar) au nevoie de alternative, așa este în societatea liberă.

Mai nou, extindem optica și explorăm domenii noi, cerute de piață: medierea și concilierea. Mă refer la prevenirea litigiilor, în loc de brava lor soluționare, în care, de fapt, nu câștigă nimeni. O pace rea este mai bună ca orice război bun, nu-i așa?

Luiza Achiruș: Ce valori și principii v-au ghidat în formarea și conducerea Gladei & Partners?

Roger Gladei: Sunt postate pe pagina noastră web din prima zi, în 2008. Să dau un pic din casă: nu le-am pescuit prin interneturi, m-a ajutat propria experiență și același MBA să le cristalizez.

Am forjat în timp atât atitudinea față de client (bazată pe empatie, dedicație și creativitate), cât și relațiile dintre noi, fabricanții, bazată pe cumsecădenie, meritocrație și egalitate de șanse (apropo, dacă men in law este despre bărbați, atunci noi suntem în minoritate la birou). Avocatura este un domeniu foarte individualist, ușor cazi pradă propriului ego dacă nu vezi pădurea după copaci. Și dimpotrivă, dacă știi a colabora, evoluezi organic, având nutrienți diverși.

Luiza Achiruș: Din experiența dumneavoastră, care sunt principalele provocări pe care le întâmpină afacerile din Moldova în piețele de capital și cum îi ajutați să le depășească?

Roger Gladei: Afacerile în Moldova se dezvoltă mai robust decât piețele, inclusiv de capital. Este explicabil: afacerea derivă din spiritul de întreprinzător, direct sau indirect îl avem fiecare, este spiritul originar al omului care tinde spre progres, cu growh mindset. Acest spirit este ca râul de munte, dacă un bolovan îi oprește calea, îl ocolește și oricum avansează, are energia originară. Deci, dacă piața de capital din Moldova face coajă fără miez, afacerile migrează spre bursele europene, București, Londra sau Dublin, dacă să numesc unele din experiența mai nouă a clienților noștri.

Am avut recent un proiect sub egida BERD, ține de reforma infrastructurii pieței de capital naționale, apreciez mult că regulatorul (CNPF) este foarte deschis și dornic de a face schimbarea, este spre binele atât a emitenților, care vor avea alternative de finanțare, cât și a investitorilor, inclusiv de rând, care vor avea alternative de plasamente.

Luiza Achiruș: Ce tendințe observați în finanțarea transfrontalieră și cum anticipați că Moldova se va adapta la aceste schimbări?

Roger Gladei: Este un proces în ambele direcții, parte din globalizare (sau europenizare, dacă doriți). Pe de o parte, oamenii din Moldova care au economii, și sunt tot mai mulți, le pot investi peste hotare, în acțiuni Google sau imobile în Coasta de Azur, de exemplu. Apropo, nu trebuie un car de bani pentru asta, cunosc tineri care își construiesc portofolii investiționale cu câteva sute de euro.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri din Moldova au priză la finanțări mai lungi sau chiar mai ieftine de la băncile cu mandat de dezvoltare (BERD, Banca Mondială, etc.) sau la fondurile de investiții occidentale, fapt care îi face mai competitivi, inclusiv pe piețele UE.

Mai nou, finanțarea participativă (crowdfunding) și fondurile mutuale de investiții populează activ piața financiară. Este un proces firesc și binevenit, ceva similar între coabitarea între arbitraj și judecată de stat, de care am discutat la început. Este vorba despre alternativă, ca expresie a libertății de a alege.

Luiza Achiruș: Ați fost recunoscut pentru capacitatea de a anticipa strategiile adversarilor. Ne puteți împărtăși cum dezvoltați această abilitate, mai ales în cazurile de mare miză?

Roger Gladei: Recunoscut? Apreciez, chiar dacă încă învăț s-o fac, chiar azi am experimentat-o într-un proces. De fapt, învățăm și practicăm asta instituțional, la nivel de toți membri ai biroului. Cred că nu am avut volantă în acești 15 ani în care să nu discutăm despre cum aplicăm în practică mantrele see beyond the horizon și put yourself in the client shoes.

Și credeți-mă, e o experiență deosebită, existențială dacă doriți, atunci când vezi cum colegii de birou construiesc, combinând inteligența nativă cu acel embedded knowledge de care vorbeam anterior.

Luiza Achiruș: Privind spre viitor, care sunt aspirațiile dumneavoastră profesionale și personale pentru următorii cinci ani ?

Roger Gladei: Sunt în vârsta generativității, dacă s-o iau după Erik Erikson, în care ai bucurie de la a da, a transmite generațiilor viitoare ceea ce ai mai bun. Mă regăsesc în mentorat, în formarea tinerelor talente (la INJ, CIA sau masterate), în inițiative comunitare și proiecte publice.

Ne-am implicat plenar, la nivel de birou, nu doar eu, în reforma justiției, doar pe procesele de pre-vetting și vetting am participat în câteva zeci de procese la CSJ, în mai puțin de 2 ani am trecut de la lovituri primite sub centură la câștig de cauză în mai toate dosarele din ultimul an.

Și cum spuneam de curând într-o postare publică, sunt mândru de țara mea, deci tot aici mă găsiți atâta timp cât țara are nevoie de mine.

Domnul Gladei, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a discuta cu noi și pentru informațiile valoroase pe care ni le-ați oferit. Vă dorim toate cele bune în cariera dumneavoastră și sperăm să avem ocazia să colaborăm din nou.

Aflaţi mai mult despre , , , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.