Comentariile sunt închise pentru Comunicatul UARM cu privire la utilizarea ștampilei avocatului, Biroului Asociat de Avocați

Comunicatul UARM cu privire la utilizarea ștampilei avocatului, Biroului Asociat de Avocați
07.11.2024 | JURIDICE MOLDOVA

În atenția avocaților, avocatelor, avocaților și avocatelor stagiari, a judecătorilor, procurorilor, ofițerilor de urmărire penală.

Având în vedere solicitarea de către judecători informații privind necesitatea aplicării ștampilei avocatului și/sau a Cabinetului Avocatului/Biroului Asociat de Avocați pe mandatul avocațial și/sau pe actele emise de avocați, în special în cazurile de adeverire a copiilor şi a extraselor din acte, precum și de certificare a semnăturilor de pe actele necesare pentru acordarea asistenței juridice, la fel având în vedere cazurile semnalate de avocați când judecătorii nu dau curs cererilor de chemare în judecată din motiv că pe anexe, prin care se certifică corespunderea cu originalul de către avocați/avocați stagiari, nu este aplicată ștampila avocatului, a Cabinetului Avocatului, a Biroului Asociat de Avocați, în temeiul art. 40 alin. (2) lit. a), f) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură comunicăm următoarele.

Deși Hotărârea de Guvern nr. 158/2013 cu privire la aprobarea formularului şi modului de utilizare a mandatului avocatului şi al avocatului stagiar, în redacția actuală obligă avocații să certifice prin ștampilă semnătura aplicată pe mandatul avocațial, la fel, alin. (5) art. 8 din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, prevede că acţiunile specificate la alin. (4) se certifică prin semnătura şi ştampila avocatului, în cazul în care dispune de aceasta, cu indicarea datei şi menţionarea corespunderii cu originalul, totuși Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură stipulează la art. 17 alin. (3) şi art. 31 alin. (3) că, deținerea ștampilei reprezintă un drept a avocatului/biroului asociat de avocați și nu o obligație.

Aceeași soluție juridică este prevăzută și la alin. (5) art. 8 al Legii nr. 1260/2002, anume din considerentul că avocatul nu este obligat să dețină o ștampilă: „(5) Acţiunile specificate la alin. (4) se certifică prin semnătura şi ştampila avocatului, în cazul în care dispune de aceasta, cu indicarea datei şi menţionarea corespunderii cu originalul.”.

Totodată, sintagma: „certificată prin ştampilă” prevăzută la lit. j) pct. 6 din Hotărârea de Guvern nr. 158/2013 cu privire la aprobarea formularului şi modului de utilizare a mandatului avocatului şi al avocatului stagiar, este desuetă.

Or, în conformitate cu Legea nr. 160 din 07.07.2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative,

„ Art. XVII. – Legea nr. 1260-XV din 19 iulie 2002 cu privire la avocatură (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 159, art. 582), cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

„1. La articolul 8 alineatul (5), după cuvintele „şi ştampila avocatului,” se introduc cuvintele „în cazul în care dispune de aceasta,”.

2. La articolul 10, alineatul (5) va avea următorul cuprins:

„(5) Avocatul are dreptul să deţină ştampilă personală.”

3. La articolul 31 alineatul (3), cuvintele „şi de ştampilă” se substituie cu cuvintele „şi are dreptul să deţină ştampilă”.

Art. XLII. – (1) Guvernul și alte autorități responsabile de reglementarea utilizării ștampilei, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, vor aduce actele lor normative în concordanță cu prezenta lege.

(2) Persoanele juridice de drept privat care nu intră sub incidența Legii nr. 845-XII din 3 ianuarie 1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi nu sînt obligate să deţină şi să aplice ştampilă proprie pe înscrisuri de orice natură, cu excepţia cazurilor în care actele legislative prevăd expres cerinţa aplicării ştampilei. Dreptul persoanelor juridice de drept privat de a deţine şi de a aplica ştampilă proprie pe principii benevole rămîne neafectat.”

Ulterior, prin Legea nr. 13 din 21.01.22, în vigoare 25.01.22, norma de la art. 10 alin. (5) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură a fost transpusă în alin. (3) al art. 17 din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, în aceeași redacție.

Astfel, omisiunea Guvernului de a asigura executarea actelor normative ale Parlamentului (art. 6 lit. c) din Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern) și implicit, de a executa cerințele legale de la Art. XLII alin. (1) din nr. 160 din 07.07.2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și de a aduce actele sale normative în concordanță cu prezenta lege nu incumbă avocaților obligația de a certifica prin ştampilă semnătura avocatului de pe mandatul avocațial și/sau de pe actele emise de avocați sau în cazurile de adeverire a copiilor şi a extraselor din acte, precum și de certificare a semnăturilor de pe actele necesare pentru acordarea asistenței juridice prin care se certifică corespunderea cu originalul.

Atragem atenția și la faptul că Legea nr. 160 din 07.07.2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, este o lege adoptată ulterior adoptării Hotărârii Guvernului nr. 158/2013 cu privire la aprobarea formularului şi modului de utilizare a mandatului avocatului şi al avocatului stagiar.

În același timp, constatăm că normele subsecvente ale hotărârii Guvernului nr. 158/2013 nu pot deroga de la cele ale Legii nr. 1260/2002 și de la Art. XLII alin. (1) din Legea nr. 160/2016, care nu obligă avocatul să dețină o ștampilă, ci doar oferă dreptul, pe principii benevole, să o aplice atunci când avocatul o deține.

Astfel, normele juridice se interpretează ținând cont de ierarhia și subordonarea lor în cadrul sistemului de drept și doar în sensul în care acestea pot fi aplicate și nu în sensul în care nu pot fi aplicate, or este ilegal să se ceară de la avocat executarea unei obligații care contravine legii.

Prin urmare, mandatele avocaților și avocații stagiari, sunt valabile dacă pe recto este inserată semnătura avocatului, iar aplicarea ștampilei nu este obligatorie.

Totodată, copiile şi extrasele din acte, precum şi semnăturile de pe actele necesare pentru acordarea asistenţei juridice, sunt valabil certificate prin semnătura avocatului/avocatului stagiar, iar aplicarea ștampilei nu este obligatorie.

Ștampila avocatului și/sau a Cabinetului Avocatului/Biroului Asociat de Avocați, poate fi aplicată pe actele menționate supra, pe principii benevole, dacă avocatul, Cabinetul Avocatului/Biroul Asociat de Avocați o deține.

Dorin POPESCU
Președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova


Aflaţi mai mult despre , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.