» Partener, Vernon | David si Asociatii
» Șef adjunct, Serviciul juridic al Departamentului de executare pe lângă Ministerul Justiției al Republicii Moldova
» Consultant juridic si instituțional în cadrul numeroaselor proiecte de asistență internațională finanțate de BERD, IFC, Consiliul Europei etc.
» Traducator freelancer în materia traducerilor juridice pentru UNDP Moldova, Consiliul Europei, Institutul Național de Justiție etc.
Luiza Achiruș: D. Roman Ivanov, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDOVA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.
Ce v-a determinat să urmați o carieră în drept internațional și să vă specializați în domeniul bancar și financiar?
Roman Ivanov: Provenind dintr-o familie de profesori și neavând rude sau cunoștințe din domeniul juridic, recunosc că până în ultimul an de studii liceale facultatea de drept nici nu se regăsea în lista opțiunilor pentru cariera mea.
Îmi amintesc foarte bine acea zi când am fost întrebat de tata, unul dintre cei mai deștepți și rezonabili oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul vieții, în privința planurilor mele de viitor. După o explicație lungă că aș dori să fac cariera în domeniul relațiilor internaționale sau cel al politologiei, a urmat un discurs și mai lung că domeniile date nu “sunt pentru mine” și că sfatul insistent este că trebuie să depun actele la facultatea de drept. Fiind supărat dar și ascultător în același timp, am urmat sfatul și am devenit student al Facultății de Drept din cadrul USM, specialitatea Drept internațional.
Am realizat că dreptul este ceea ce îmi place și este ceea ce vreau să fac în viață după primele lecții de drept civil cu regretatul profesor dl Chibac și dna Olga Șian. Am spus și un mare mulțumesc tatălui meu pentru unul dintre cele mai bune sfaturi pe care mi le-a dat.
Ulterior, după ce am reușit “să-mi fac serviciul militar” în calitate de funcționar public și am devenit parte a Casei de avocatură Vernon | David, am avut ocazia să lucrez alături de Diana Neagu, avocată și parteneră din cadrul biroului din București al firmei noastre. Fiind specializată în domeniul bancar și financiar, ea a pus temelia cunoștințelor și experienței mele în acest domeniu, pe care am început să le dezvolt și fortific și după plecarea ei din echipa noastră.
Luiza Achiruș: Puteți să ne povestiți despre proiectele internaționale majore în care ați fost implicat, cum ar fi cele finanțate de BERD sau IFC?
Roman Ivanov: Prin 2013 m-a contactat un fost coleg de facultate și un prieten bun care m-a invitat să particip într-un proiect finanțat de IFC în cadrul căruia a fost nevoie de un consultant juridic. Din câte îmi aduc aminte în cadrul proiectului dat am fost angajați să asistăm unor primării din Moldova cu organizarea și funcționarea Centrelor de Informare și de Prestări Servicii pentru cetățeni. De atunci am participat în zeci de proiecte finanțate de BERD, IFC, Banca Mondială, Uniunea Europeană și alți donatori unde, fiind parte a unor echipe, am asistat diverse autorități publice, agenții și primării la revizuirea proceselor interne ale acestora, elaborarea proiectelor de acte normative și alte activități.
Mai nou, de aproximativ 3 ani am fericita ocazie să colaborez cu colegii de la Consiliul economic pe lîngă Prim-ministru, fiind direct implicat în elaborarea și promovarea modificărilor legislative în diferite domenii ale economiei. Proiectul de care sunt mândru este așa-numita Legea digitalizării nr. 1 care a fost aprobată la începutul anului 2021 prin care am deschis “portița” pentru digitalizarea mai multor procese tradiționale, inclusiv înregistrarea online a persoanelor juridice și altele.
Activitatea în cadrul unor astfel de proiecte este total diferită de activitatea mea de avocat din domeniul afacerilor. Această activitate are o componență creativă mult mai mare, implică studierea practicelor internaționale și de ce nu, participarea directă în procesul de implementare a unor reforme atît în cadrul unor domenii specifice, cît și la nivel de țară.
Luiza Achiruș: Ce considerente sunt cele mai importante atunci când consiliați instituții financiare mari asupra proiectelor de expansiune în Moldova?
Roman Ivanov: Cel mai important este răbdarea și perseverența în explicarea specificului de țară și a cadrului de reglementare local. Deși cadrul normativ al Republicii Moldova se află în proces de reformare și ajustare la standardele internaționale și locale, avem carențe mari la aplicarea uniformă și corectă a acestuia de către autorități și entități private. Funcționarilor publici le este greu să se plieze rapid cu modificările care au loc foarte des și, respectiv, unele decizii sau lipsa acestora poate trezi nedumerire la un investitor străin care cunoaște cum ar trebuie să funcționeze o lege sau o anumită procedură. Aici intervine avocatul care facilitează înțelegererea mai bună a procedurilor și practicilor internaționale de către autorități, și, respectiv, explică specificul procedurilor locale clientului său străin.
Luiza Achiruș: Cum ați descrie piața juridică din Moldova față de cele internaționale în care ați lucrat?
Roman Ivanov: Ea este în permanentă dezvoltare și îmbunătățire. Niciodată nu voi uita momentele când prin anii 2009 – 2010 echipa noastră a început să fie implicată activ în tranzacții comerciale, iar colegii din biroul nostru din București ne tot spuneau că “noi am trecut prin aceste procese acum 7-10 ani în urmă”. În unele domenii noi încă suntem în urma altor piețe juridice, în altele suntem pe picior de egalitate sau chiar le devansăm.
Cea mai mare schimbare pe care o observ este că business-ul local a început să realizeze importanța și necesitatea avocatului pentru activitățile sale. Dacă acum 10-15 ani în urmă, un businessman local, la apariția unei probleme juridice, încerca să o rezolve prin așa-numitul “dreptul telefonic”, acum tot mai des și mai des ei apelează la serviciile unor avocați atît în scopul prevenirii apariției unor astfel de probleme, cît și în scopul apărării drepturilor sale. Avocatul este văzut ca o parte importantă și indispensabilă procesului de desfășurare a unei activități economice de succes.
Luiza Achiruș: Ce v-a motivat să faceți tranziția de la sectorul public la cel privat și să vă alăturați firmei Vernon | David?
Roman Ivanov: Cât de banal nu ar suna, dar motivația a fost una pur financiară. N-aș minți nici o clipă dacă aș zice că mi-a plăcut foarte mult activitatea mea în cadrul Serviciului juridic al Departamentului de executare pe lângă Ministerul Justiției al Republicii Moldova în perioada anilor 2006 – 2009.
Însă, atunci cînd ești tînăr, ambițios și dorești să-ți întemeiezi o familie, partea financiară devine tot mai importantă, iar sectorul public în acele timpuri era de departe competitiv în raport cu oportunitățile financiare pe care le oferea sectorul privat.
Luiza Achiruș: Care considerați că este cea mai mare provocare a unui avocat în ziua de azi, mai ales în domeniul afacerilor și al tranzacțiilor complexe?
Roman Ivanov: După părerea mea cea mai mare provocare a unui avocat nu ține neapărat de domeniul juridic. Cea mai mare provocare este cum să fii permanent motivat și focusat, cum să le reușești pe toate, cum să găsești acea balanță ideală într-e lucru și viața privată. Vei deveni cel mai bun doar atunci cînd ești capabil să găsești răspunsurile și soluțiile acestor preocupări.
Luiza Achiruș: Ce calități considerați că ar trebui să aibă un avocat de succes în domeniul bancar și financiar?
Roman Ivanov: Abilitatea de a citi gândurile. Când zic asta nu glumesc. În marea majoritate a cazurilor atunci când lucrezi la un proiect, interacționezi cu oamenii din business, management și nu din domeniul juridic. Trebuie să înveți să citești printr-e rânduri, să înțelegi care sunt așteptările clientului tău fără ca el să le poată formula într-un limbaj juridic, să anticipezi reacțiile și întrebările, să înțelegi de ce clientul adresează o întrebare într-un mod anume sau, în genere, de ce ți-a adresat această întrebare. Aceste abilități le dezvolți doar odată cu experiența acumulată și interacțiunea zilnică cu clienții.
Luiza Achiruș: Ați avut proiecte complexe de fuziuni și achiziții. Care a fost cea mai dificilă parte din punct de vedere legal și logistic?
Roman Ivanov: Din nou, nu cred că partea legală sau logistică este cea mai dificilă în cadrul acestor proiecte. Poți învăța o prevedere legală sau un act normaiv, poți să ai cunoștințe și experiență atât de mare , încât structura proiectului, să-ți fie clară din însuși denumirea acestuia. Lucurile se pot complica atunci când proiectul este sau începe a fi influențat de chestiuni personale sau de emoțiile participanților la tranzacție.
Luiza Achiruș: Ne puteți povesti despre experiența dvs. în asistarea unor instituții financiare de prestigiu în proiecte de finanțare de amploare în Moldova? Ce abilități au fost esențiale pentru succesul acestor tranzacții?
Roman Ivanov: Perseverența, răbdarea și abilitățile de negociere și apărare a intereselor clientului. O finanțare acordată de un creditor străin este diferită de o finanțare “locală” prin volumul comparativ mai mare al acesteia, precum și de faptul că creditorul nu are prezență și experiență în Republica Moldova. În astfel de cazuri, creditorii sunt mult mai precauți sub aspectul formulării clauzelor și obligațiilor, fiind în același timp mai flexibili în ceea ce ține de proiectele de documente utilizate de aceștia la etapa de negocieri.
În final, contractul de finanțare externă este negociat și negociabil într-o măsură mult mai mare decât un contract utilizat de un finanțator local care, în cele mai multe cazuri, reprezintă un document populat cu clauzele standard cu un spațiu foarte mic pentru manevră.
Luiza Achiruș: Ce considerați că trebuie îmbunătățit în ceea ce privește legislația moldovenească pentru a sprijini mai bine sectorul afacerilor și al investițiilor?
Roman: După părerea mea, nu legislația sau lipsa acesteia este cea mai mare problemă. Cadrul normativ al Republicii Moldova este într-o permanentă ajustare și îmbunătățire, inclusiv după cele mai bune practici europene. Problema constă în implementarea și aplicarea acestui cadru, care nu întotdeauna este uniformă sau previzibilă. Dacă autoritățile vor putea găsi soluții pentru aceste probleme, sectorul afacerilor și al investițiilor se va dezvolta și consolida destul de rapid din propria inițiativă.
Luiza Achiruș: Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat de-a lungul carierei și care credeți că v-ar defini ca profesionist?
Roman Ivanov: Nu ceda și nu te opri. Eu susțin idea că viața are linii albe și negre, iar lucrurile se dezvoltă după un ciclu sau pattern predefinit. Atunci când realizezi că ești în mijlocul unei linii negre sau în cadrul unui pattern negativ, important este să continui să faci ceea ce știi cel mai bine și să nu cedezi. Mai devreme sau mai tîrziu, această perseverență va fi răsplătită.
Luiza Achiruș: Care sunt proiectele de viitor care vă motivează cel mai mult și ce planuri aveți pentru cariera dvs. în următorii ani?
Roman Ivanov: Ca și oricărei persoane ambițioase nu-mi place să pierd, deși știu să accept înfrângerea. Per a contrario, victoriile personale, victoriile echipei Vernon | David și victoriile clienților noștri sunt acele lucruri care mă motivează cel mai mult să merg înainte. Sub aspectul proiectelor și perspectivelor, dorim să devenim o casă de avocatură de first choice dacă nu pentru toți atunci pentru majoritatea investitorilor străini. Noi nu cedăm și niciodată nu ne vom opri!