» Consilierul Președintelui Consiliului de Administrație (pe probleme juridice complexe) – R. Moldova – S.A. ”Moldovagaz”
» Managing Partner of MELNIC | BERCU Legal Advisors
» ex.Vice director – Federația Rusă – North Gas LLC
» ex.Specialist principal – Federația Rusă – GAZPROM INTERNATIONAL / “Gazprom Ep International Services” BV, Saint Petersburg Branch
» ex.Senior Associate Lawyer – R. Moldova – CARNELUTTI TAX & LEGAL, CHISINAU OFFICE
Luiza Achiruș: D. Dumitru Melnic, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDOVA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.
Ce v-a inspirat să urmați o carieră în domeniul juridic și să vă specializați în sectorul energetic și corporativ?
Dumitru Melnic: Inspirația mea de a deveni consilier juridic în domeniul dreptului energetic și corporativ a venit printr-o serie de provocări profesionale și relații cu oamenii pe care i-am cunoscut de-a lungul vieții. În psihologia modernă, acest lucru este numit teoria epigenetică a dezvoltării personalității, despre care puteți citi mai multe la Erik Erikson.
Deși nu sunt un susținător al lucrului în grup (sunt contra colectivismului), este imposibil să înțelegi dreptul corporativ fără a lucra într-o corporație, unde procesele și mecanismele de interacțiune dintre membrii grupului diferă radical de alte forme de colaborare. Totuși, membrii unei echipe chiar fiind diferiți în abilități și ritmuri de lucru, pot realiza împreună rezultate mari. Este ca în „Primăvara sacră” a lui Stravinski, unde există contrastele de tempo și ritm și care separat sună ca melodii independente și total străine, în cele din urmă formează o singură muzică.
Luiza Achiruș: Care sunt principiile esențiale pe care le urmați în consilierea companiilor din sectorul energetic?
Dumitru Melnic: Profesionalism și loialitate. De-a lungul vieții mele, am încercat întotdeauna să evit să devin jurist corporativ. Înțelegerea mea despre „consilierea” juridică diferă de munca unui jurist. Pentru a înțelege ce vreau să spun, trebuie să explic ce înțeleg eu prin termenul de „consilier”. Principala și, poate, singura sarcină a unui consilier este de a ajuta clientul să aibă succes.
Rolul consilierului unui CEO este unic, deoarece și rolul CEO-ului este unic. Toți consilierii au relații simbiotice cu clienții lor, respirând același aer și confruntându-se cu aceleași provocări. Esența consilierului nu este să aibă întotdeauna dreptate, ci să ofere o perspectivă mai largă asupra problemei. Este excelent să ai consilieri cu temperamente și experiențe diferite. Atunci imaginea devine mai completă și alegerea va fi mai corectă. Un CEO într-o companie are nevoie de un consilier din următoarele motive:
- Nimeni din companie nu are nevoie de informații imparțiale atât de mult ca un CEO (încercați să găsiți măcar un angajat care să nu încerce să adauge partizanat în informația oferită CEO-ului).
- Nimeni din companie nu are nevoie de adevărul amar atât de mult ca un CEO (încercați să găsiți măcar un angajat care ar dori să aducă vești proaste).
- Nimeni nu este atât de des ultimul arbitru al deciziilor de afaceri urgente și nu devine vulnerabil la îndoiala de sine așa cum este un CEO (CEO-ul trebuie întotdeauna să aibă soluții sau o poziție).
- Nimeni din companie nu este mai singuratic decât un CEO (nu există o persoană în care să poată avea încredere completă).
- Nimeni nu se confruntă cu furie, dezamăgire sau umilință directă mai des decât CEO (cum să explici celor dragi că ceea ce se scrie despre munca ta nu este adevărat).
Din aceste motive și altele, liderii unor corporații au nevoie de relații pe termen lung cu consilieri profesioniști și de încredere.
Luiza Achiruș: Care sunt principalele provocări în lucrul cu contractele internaționale, cum ar fi cele EFET, în sectorul energiei?
Dumitru Melnic: Principalele provocări în gestionarea contractelor EFET în Europa de Est și Sud-Est constă în absența unui cadru de reglementare uniform care să faciliteze utilizarea acestor modele de contracte, deși situația se îmbunătățește treptat. Un alt obstacol major rămâne nivelul scăzut de utilizare și pregătire a profesioniștilor din regiune în lucrul cu aceste modele de contracte.
Luiza Achiruș: Care au fost cele mai importante lecții pe care le-ați învățat lucrând cu companii din diverse jurisdicții, cum ar fi Moldova, Rusia ?
Dumitru Melnic: Toate jurisdicțiile în care am lucrat, inclusiv deschiderea și organizarea activităților ale unei companii mixte în Vietnam, se bazau pe sistemul de drept romano-german. Acest fapt mi-a permis să învăț rapid dreptul pozitiv din aceste țări. Experiența mea de lucru în diferite jurisdicții m-a învățat că este foarte important, pentru început, să înțelegi cum funcționează sistemul din interior, înainte de a încerca să te integrezi în el. Dar nu uităm că Si fueris Romae, Romano vivito more, Si fueris alibi, vivito sicut ibi.
Luiza Achiruș: Ce calități credeți că sunt esențiale pentru un tânăr avocat care dorește să activeze în domeniul juridic și energetic?
Dumitru Melnic: Spiritul de inițiativă, cred eu, este calitatea esențială pe care trebuie să o dezvolte un tânăr avocat dacă dorește să fie liber și împlinit. Această calitate este necesară nu numai în domeniul consultanței din sectorul energetic, dar și pentru a avea succes în profesie și pentru a atinge rezultate ambițioase.
Dacă vreți să deveniți jurist in-house și să primiți un salariu bun, atunci trebuie să îmbunătățiți cunoștințele, să învățați să fiți disciplinați, să obțineți un post prestigios într-o companie mare, să rezistați pe această poziție, să primiți toate bonusurile cuvenite, să nu vă lăsați copleșit de depresie în decurs de zece ani și să ieșiți la pensie în jurul vârstei de 65 de ani, deja fiind independent financiar. Cu toate că din experiența mea, în Republica Moldova, acest lucru este puțin probabil.
Luiza Achiruș: Care sunt planurile dumneavoastră pentru dezvoltarea MELNIC | BERCU Legal Advisors și în ce direcții doriți să extindeți activitatea firmei?
Baker McKenzie, Clifford Chance, White & Case, Latham & Watkins. Ne dorim ca MELNIC | BERCU să se integreze natural și armonios în această listă de companii juridice prestigioase.
Luiza Achiruș: Ce schimbări legislative considerați necesare pentru a îmbunătăți mediul de afaceri în domeniul energetic din Moldova?
Dumitru Melnic: Pentru dezvoltarea afacerilor în sectorul energetic, este necesar să se îmbunătățească climatul investițional și să se elimine la maxim barierele pentru dezvoltarea concurenței. Problema principală a acestui sector nu constă în capital, care se poate găsi cu ușurință în condiții favorabile, deoarece cererea de produse precum electricitatea și gazele naturale este extrem de neelastică. Cu alte cuvinte, modificările prețului acestor produse afectează puțin volumul cumpărărilor, iar companiile sunt dispuse și motivate să intre pe o astfel de piață. Problema principală constă în disponibilitatea specialiștilor calificați. Pentru a deveni un expert în domeniul energetic, nu este suficient să cunoști ce înseamnă TTF sau pachetul energetic III. Este necesar timp (experiență) și educație corespunzătoare.
Luiza Achiruș: Cum considerați că arbitrajul poate ajuta la rezolvarea conflictelor din sectorul energetic și cum ar trebui dezvoltat acest domeniu în Moldova?
Dumitru Melnic: Dacă ați menționat contractele EFET, cunoașteți că arbitrajul în aceste tipuri de contract este inclus by default. Nu cred că sunt cel mai bun consilier în ceea ce privește dezvoltarea arbitrajului în țară, dar ca arbitru la CACIC, consider că primul pas este includerea clauzei de arbitraj în contractele cu care lucrăm noi înșine. Atâta timp cât profesioniștii din domeniul juridic vor evita includerea clauzei de arbitraj în contractele lor, dezvoltarea acestei forme de soluționare a litigiilor va fi îngreunată.
Luiza Achiruș: Cum percepeți evoluția pieței juridice din Moldova și ce schimbări considerați necesare pentru modernizarea acesteia?
Dumitru Melnic: Dezvoltarea pieței juridice în Moldova a devenit mai activă, având în vedere schimbările în structura și abordarea serviciilor profesionale. Reformele din țară și schimbarea generațiilor aduc schimbări tectonice, și cei care sunt capabili să le observe vor rezista furtunii. Digitalizarea economiei, desigur, influențează și piața juridică, dar sunt convins că în Moldova este prea devreme să vorbim despre înlocuirea avocaților cu inteligența artificială.
Luiza Achiruș: Ce valori profesionale considerați că v-au ajutat să aveți o carieră de succes în domenii atât de diverse precum dreptul corporativ și energetic?
Dumitru Melnic: Nu consider că am o carieră de succes. Probabil, pentru că nu mă consider un carierist. Cred că am avut norocul să găsesc oamenii potriviți, cu care am reușit să formăm o echipă excelentă. Sunt ferm convins că valorile umane universale sunt și valori profesionale ale unui jurist: onestitatea și integritatea, responsabilitatea și competența.
Luiza Achiruș: Care sunt principalele obiective profesionale pe care doriți să le atingeți în următorii cinci ani?
Dumitru Melnic: În următorii cinci ani, aș dori să extindem echipa MELNIC | BERCU la 10 persoane, așa cum recomandă teoria managementului companiilor care oferă servicii profesionale. De asemenea, îmi propun să finalizez teza de doctorat, pe care, spre regretul meu, nicicum nu reușesc să o termin.