» Managing Partner ENACHI LEGAL;
» Avocat, Mediator Cabinetul Avocatului „Enachi Vitalie”
» Monitor, Program OSCE/ODIHR de Monitorizare a Justiţiei în REPUBLICA MOLDOVA
» Grupul resursă în domeniul drepturilor omului, creat de Misiunea NORLAM în Moldova și ABA ROLI Moldova în 2013, format din reprezentanți ai sistemului judecătoresc, procuraturii și avocaturii.
Luiza Achiruș: D. Vitalie Enachi, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDOVA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.
Ce v-a inspirat să urmați o carieră în domeniul juridic, în special în dreptul corporativ și comercial?
Vitalie Enachi: Alegerea unei cariere în drept, în special decizia de a deveni avocat, a fost influențată în mare parte de participarea mea la A.O. Clinică Juridică și tot aici, în cadrul Clinicii invitația unui fost partener, de a face parte din Biroul de Avocați pe care intenționa să-l consolideze.
Inițial find din domeniul rural nu am conceput că voi alege o carieră în dreptul, fără a avea anumită îndrumare, și am aplicat inițial la Colegiu, specialitatea activitatea vamală, apoi la Universitatea de Stat din Moldova, fiind atras de profilul umanistic.
Ulterior, fiind deja la Facultate, îmi amintesc foarte bine momentul când am văzut acel anunț de concurs privind admiterea la Clinică Juridică a cliniciştilor-voluntari pentru noul an, și fiind o fire deschisă de a studia ceva nou, am aplicat. Eram foarte entuziasm. Anume Clinica Juridică și colegii pe care i-am întâlnit, seminarele, cursurile, aspectele practice abordate, m-au determinat în final să fiu cert convins, asta e ceea ce vreau să fac în continuare.
Ce ține de dezvoltarea în cadrul biroului a domeniului corporativ și comercial, acesta a venit mai mult ca o cerere din partea clienților biroului, de a avea asistență juridică ,,continuă,,. Desigur, în birou am dezvoltat ambele domenii corporativ și litigare, (inițial avocatura era mai mult concepută ca litigare), totuși predomină clienții corporativi, pentru care și a fost dezvoltat acel produs, și care corespunde necesităților lor, iar noi deja am dezvoltat aria de practică corporativ comercială. La fel, cunoscând domeniul în care activează clientul, ușor este să abordezi strategii de apărare, consultanță, să elaborezi contracte, etc.
Luiza Achiruș: Ce considerați că este cel mai dificil aspect al carierei de avocat în domenii sensibile, cum sunt media și libertatea de exprimare?
Vitalie Enachi: Cel mai dificil este să găsească acel echilibru între protejarea libertății de exprimare și alte drepturi, cum ar fi dreptul la viață privată, la onoare și reputație. Deasemenea, dezinformarea, promovarea știrilor false, multitudinea de resurse online, canale media, impactul, contextul social, personalitatea celor în implicați în litigiu, cazuri cu impact emoțional, piarul politic încă sunt provocări cu care vin aceste cazuri.
De asemenea multe cazuri pe care le-am gestionat, implicau subiecte controversate, sau sensibile care pot atrag presiuni din partea publicului, sau a altor actori influenți. Totuși ca avocat trebuie să îmi mențin imparțialitatea și să gestioneze cazul profesional, de aceea mereu sunt la curent cu evoluția practicii judiciare, legislația din domeniu precum noile provocări în era digitală.
La fel, odată cu dezvoltarea mediului online, apar noi provocări pentru avocați, din care considerente am decis specializarea în acest domeniu, și dezvoltarea practicii în biroul pe care îl conduc.
Luiza Achiruș: Ce impact credeți că au asupra profesiei juridice inițiativele de promovare a drepturilor omului, precum cele ale NORLAM și ABA ROLI, la care ați participat?
Vitalie Enachi: Este important să menționez, că pe perioada anilor 2013 – 2017, NORLAM și ABA ROLI, au avut rolul de secretariat, în calitate de furnizori de expertiză juridică şi bune practici pentru un grup de juriști format din avocați, judecători și procurori, avînd ca obiectiv principal promovarea principiilor şi valorilor CEDO în comunitatea juridică din Republica Moldova.
Ca membru al acestui grup, toți colegii pe lîngă faptul că am comunicat între profesii, și nu ne-am privit ca oponenți, a permis în cele din urmă să contribuim împreună la dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor practice, desfășurând seminare cu colegii din profesie şi participarea în programul de lideri pentru schimbare. De asemena am reuşit să identificăm lacunele în legislaţie şi practică şi să dezvoltăm mini-proiecte pentru a soluţiona unele din aceste probleme, care au avut un impact semnificativ în acea perioadă, iar mulți colegi și acuma contribuie la dezvoltarea de proiecte cu impact semnificativ.
Cred personal, că NORLAM și ABA ROLI, a pus bazele acestor inițiative.
Luiza Achiruș: Cum ați descrie evoluția dreptului comercial și corporativ în Moldova în ultimii ani?
Vitalie Enachi: În acest domeniu, tot mai mult și mai mult, se simte puterea de expertiză a unor birouri de avocați specializați, cu o bogată experiență, avocați care se implică activ în dezvoltare practicii comerciale și corporative. La fel, există mai multe asociații profesionale, cu impact major în dezvoltarea dreptului comercial și corporativ, precum și o deschidere tot mai mare din partea Statului de a evolua cu noile tendințe, noi reglementării ce răspund necesităților comunității de afaceri.
La fel, un salt important a fost adoptarea modificărilor la Codului civil, în 2019, și poate sunt subiectiv dar începând de atunci, evoluția dreptului comercial și corporativ în Moldova continuă și e în plină dezvoltare.
Luiza Achiruș: Cum considerați că mediul de afaceri din Moldova influențează practica juridică în domeniul corporativ și comercial?
Vitalie Enachi: Ce ține de practica judiciară, mai puțin, aici schimbările sunt mai lente, e și ceva normal, litigiile complexe și cu impact durează și impactul lor asupra mediului de afaceri e altul.
Dar ce ține de reglementări desigur că da. Anume crearea și dezvoltarea asociațiilor profesionale ale mediului de afaceri din diverse domenii, au contribuit și contribuie în continuare formând un dialog solid cu instituțiile statului, prin diverse platforme, precum și influențează anumite reglementări. Este important, ca mediul de afaceri să facă parte din asociația care consideră că răspunde intereselor acestora, să delege reprezentanți, pentru că domeniul corporativ este în plină dezvoltare, și necesită cunoștințe noi.
Luiza Achiruș: În calitate de mediator, ce strategii considerați că sunt cele mai eficiente în soluționarea conflictelor complexe?
Vitalie Enachi: Cea mai bună strategie, în primul rând este ca părțile să accepte să participe la mediere de fiecare dată când apare un conflict, așa se vor înțelege beneficiile acestui remediu.
Deja, ce ține de mediator soluționarea conflictelor prin mediere necesită strategii adaptate specificului fiecărui caz. Sunt mai multe strategii, abordări dar dacă ar fi să recomand ceva anume este să se asigure o comunicare eficientă între părți, să se cunoască bine părțile implicate, să fie stabilit planul de acțiuni ce urmează a fi aplicat, dar care totodată să poată fi schimbat dacă ceva nu funcționează.
Luiza Achiruș: Ce calități credeți că sunt esențiale pentru un mediator de succes?
Vitalie Enachi: Un mediator de succes, ca și un avocat de succes ca și orice profesie în primul rînd este să cunoască domeniul predat la cursurile de formare inițială, care conține bazele profesiei și va ajuta să fie un profesionist în domeniu. Dar ulterior, este necesar zi de zi să se perfecționeze, să evolueze continuu. În Republica Moldova, medierea este încă la început, există mult loc de creștere, încă nu avem un grup de lideri în acest sens, mai ales în domeniul comercial.
Luiza Achiruș: Care considerați că este rolul unui mediator într-un conflict și cum vedeți importanța medierii în soluționarea litigiilor?
Vitalie Enachi: Având în vedere că litigiile devenind din ce în ce mai complexe, mai costisitoare și de lungă durată, medierea ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor, devine din ce în ce mai importantă, dar trebuie promovată de toți actorii implicați.
Luiza Achiruș: Ce sfaturi aveți pentru tinerii avocați care vor să își construiască o carieră în mediere și drept comercial?
Vitalie Enachi: Inițial să ia o decizie în acest sens. La început desigur că va fi dificil, lipsa experienței, lipsa clienților, etc. , dar cu timpul specializarea aduce roade, ca și în orice domeniu. Participarea la conferințe, seminare, publicarea de materiale în domeniu, asocierea cu asociații profesionale, vizibilitate media, inclusiv online, vor aduce rezultate în timp. Este recomandabil să fie elaborată o strategie pe intern, și anual de ajustat. Ori ce poate fi măsurat poate fi îmbunătățit.
Luiza Achiruș: Cum vedeți viitorul profesiei de avocat în Moldova și care sunt principalele provocări în acest sens?
Vitalie Enachi: Profesia de avocat în RM, în ultima perioada devine din ce în ce mai atractivă, și în special prin personalitățile ce o reprezintă. Are multe provocări, și ele sunt cunoscute, dar se mișcă înainte, se dezvoltă și se consolidează. Imi doresc ca să fie elaborate și dezvoltate noi modele de cooperare între avocați.
Luiza Achiruș: Ce obiective profesionale v-ați propus pentru viitor și cum sperați să contribuiți la evoluția profesiei juridice din Moldova?
Vitalie Enachi: Ca obiectiv principal, avînd în vedere că în ultima perioada am avut mai multe provocări, este să consolidez echipa, să dezvoltăm Grupul, să participăm activ în cadrul asociațiilor profesionale și Comunității juridice, și desigur să creștem.
Dar ce ține de contribuția mea personală la evoluția profesiei juridice din Moldova, îmi doresc să contribui la formarea unei noi generații de avocați în Echipă, și să promovez cultura juridică în societate, inclusiv prin canal media pe care în dezvolt.
Domnul Enachi, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a discuta cu noi și pentru informațiile valoroase pe care ni le-ați oferit. Vă dorim toate cele bune în cariera dumneavoastră și sperăm să avem ocazia să colaborăm din nou.
Aflaţi mai mult despre Avocat, ENACHI LEGAL, mediator, Vitalie ENACHI