Comentariile sunt închise pentru CA Chișinău (penal). Din momentul ridicării provizorii a permisului de conducere nu curge un termen de 10 zile pentru înaintarea învinuirii

CA Chișinău (penal). Din momentul ridicării provizorii a permisului de conducere nu curge un termen de 10 zile pentru înaintarea învinuirii
03.12.2024 | Cristian Babin

Cristian Babin

Curtea de Apel Chișinău a examinat o cauză penală de învinuire a unei persoane în baza art. 264/1 alin. (1) din Codul penal. Decizia este irevocabilă.

 1. Circumstanțe de fapt

Acțiunile de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică a avut loc la 18 aprilie 2022. În aceeași zi a fost dispusă, în baza procesului-verbal, înlăturarea persoanei de la conducerea automobilului.

Prin Ordonanța din 19 aprilie 2022, persoana a fost recunoscută în calitate de bănuit.

Prin Încheierea Judecătoriei Chișinău sediul Central din 22 aprilie 2022, a fost aplicată măsura preventivă neprivativă de libertate – ridicarea provizorie a permisului de conducere.

La 30 iunie 2022 persoana a fost recunoscută în calitate de învinuit.

Apărarea a invocat faptul că organul de urmărire penală urma să recunoască persoana în calitate de învinuit în timp de 10 zile de la data aplicării măsurii preventive – ridicarea provizorie a permisului de conducere – adică în timp de 10 zile calculate din data de 22 aprilie 2022, invocând prevederile art. 63 alin. (1) pct. 2) coroborate cu art. 175 alin. (3) pct. 5) și 5/1) din Codul de procedură penală.

2. Raționamentele din Decizia Curții de Apel Chișinău nr. 1r-460/24

Această acțiune procesuală a fost efectuată în sensul garantării de către stat, prin intermediul persoanelor abilitate, dreptul participanţilor la trafic rutier de a circula în siguranţă pe drumurile publice şi de a contracara admiterea încălcărilor Reglementului circulaţiei rutiere prin neadmiterea conducerii vehiculului în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau altor substanţe contraindicate, sub influenţa preparatelor medicamentoase care provoacă reducerea reacţiei, fiind bolnav, traumatizat sau într-o stare avansată de oboseală de natură să-i afecteze capacitatea de conducere.

Măsura întreprinsă de înlăturare a persoanei de la conducerea mijlocului de transport, precum și ridicarea provizorie a permisului de conducere a fost una necesară şi de urgenţă întru asigurarea securităţii traficului rutier. Această măsură nu a avut careva repercusiuni asupra drepturilor inculpatului, atât timp cât fapta ilegală comisă a pus în pericol nu doar siguranţa terţelor persoane, dar apriori sa ţinut cont şi de siguranţa însăşi a şoferului.

În cazul dat, măsura de înlăturare de la conducerea mijlocului de transport, precum și ridicarea provizorie a permisului de conducere nu poate fi apreciată ca fiind o măsură preventivă neprivativă de libertate întrucât aceasta consitituie în sine o măsură preventivă orientată spre a asigura buna desfășurare a procesului penal și nicidecum, nu este legată de privarea persoanei de libertate, care sunt orientate spre împiedicarea bănuitul, învinuitul, inculpatul să se ascundă de urmărirea penală sau de judecată, spre aceea ca ei să nu împiedice stabilirea adevărului ori spre asigurarea de către instanță a executării sentinței și nu poate fi considerată o notificare oficială cu privire la imputarea unei fapte penale, în sensul jurisprudenţei CtEDO

Curtea de apel a reținut că articolul 63 alin. (1) din Codul de procedură penală prevede o listă exhaustivă de acte procedurale prin care persoanei îi poate fi recunoscută calitatea de bănuit, însă, prin excepţia instituită de alin. (1/1) din acelaşi articol, legislatorul stabileşte anumite garanţii pentru situaţiile în care organele de urmărire penală desfăşoară acţiuni procedurale care au consecinţe importante pentru persoană, fapt care corespunde rigorilor dreptului la un proces echitabil stabilit de articolul 20 din Constituţie.

Colegiul penal a menționat că prin aplicarea măsurii preventive – ridicarea provizorie a permisului de conducere, inculpatului nu i-au fost restrânse careva drepturi sau libertăţi, iar garanţiile procesuale ce derivă din art. 21 din Constituţie, precum şi cele prevăzute de art. 64 din Codul de procedură penală, nu au fost încălcate de către organul de de stat, aceste instrumente procesuale fiind puse la dispoziţia părţii apărării din 19 aprilie 2022, când persoana oficial a fost recunoscut şi înştiinţat despre calitatea de bănuit pe care o are în cadrul procesului penal.

Link: https://cac.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/7b646bd2-e0da-4b91-9a43-0cc3bf4eb82b


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.