Site icon JMD

Nicolae Osmochescu: Acta non verba

Nicolae Osmochescu

Luiza Achiruș

» Profesor universitar, doctor în drept, Facultatea drept, USM
» Misiune diplomatică în Republica Uzbekistan, Tadjikistan, Kirghizstan, Ambasador, Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova
» Judecător al Curții Constituționale, judecător categorie superioară
» Viceprim–ministru la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
» Consilier de Stat al Președintelui Republicii Moldova pentru problemele de politică  externă și drept
» Șef de catedra Drept internațional și dreptul relațiilor economice externe, Facultatea drept, USM
» Vicepreședinte în Consiliul de Expertiză al CNAA
» Conducătorul Comisiei Republicii Moldova pentru reglementarea conflictului Transnistrean
» Conducătorul delegației Republicii Moldova la negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse ale Armatei a 14-a din Republica Moldova

Luiza Achiruș: D. Osmochescu Nicolae, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDOVA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.

Ce v-a determinat să alegeți o carieră în dreptul internațional public?

Nicolae Osmochescu: Din școală, în clasele superioare citeam foarte multă literatura istorică, istoria relațiilor internaționale, istoria statelor, istoria diplomației, in aceste lucrări se menționa rolul dreptului internațional și al diplomației în menținerea  relațiilor de pace și securitate, așa am fost captivat  de drept internațional și diplomație. Am vrut  să studiez la institutul diplomatic din Moscova, unde aceste obiecte sunt de bază. Nu am reușit, nu am fost acceptat în calitate de student din cauza că tatăl meu, Gheorghe Osmochescu, învățător de matematică și director de școală, ofițer în rezervă a armatei Române a fost judecat in 1946 ca dușman al poporului sovietic (chiar dacă mai târziu a fost reabilitat), însăți faptul în sine, după regulile existente atunci, nu permitea înmatricularea la Institutul de Relații Internaționale al MAE al URSS. Așa m-am reorientat la facultatea de Drept, problemele de drept îmi plăceau foarte mult.  Printre altele în copilărie și adolescență mă numeau „AVOCAT” pentru simțul dreptății. Cu atât mai mult, că dreptul internaţional se preda atunci, ca și acum, în special numai la facultățile de drept.  În timpul studenției am avut ca profesor de drept internaţional pe strălucitul profesor Ianovschii Mihail Vladimir, mai târziu profesor, șef de catedră de drept internaţional public la  Institutul Juridic din Harkov, actuala academie de Drept I. Mudr.

După absolvire, în anul 1973 am fost repartizat la catedra Drept Statal al facultății de drept, specializându-mă în dreptul internațional public. În anul 1974 am susținut examenele și am fost admis ca aspirant al catedrei Drept internațional public a facultății de drept  a Universității de Stat M. Lomonosov din Moscova. Am avut un mare noroc și fericire că în calitate de conducător l-am avut pe marele savant și diplomat de talie internațională, Academicianul Tunkin Grigore. Anume sub conducerea și îndrumarea acestei mari personalități am susținut in 1982 teza de doctor în științe juridice, specialitatea drept internațional și m-am format ca specialist în această materie.

Este interesant de menționat că tema tezei de doctorat aprobată în 1974 – „Dreptul internațional public în constituțiile statelor contemporane”, precum și faptul că atunci am fost și am rămas mai mult timp primul și unicul specialist în dreptul internațional public cu titlu și grad științific în Republica Moldova, așa că probabil există o legitimitate și continuitate în cariera mea de jurist în drept internațional public.

Luiza Achiruș: Ați fost implicat în procesul de elaborare a Constituției Republicii Moldova. Care considerați că este cea mai mare realizare a acestui document?

Nicolae Osmochescu: Consider că, Declarația de Suveranitate, Declarația de Independență și Constituția Republicii Moldova au fost și rămân documentele fundamentale pentru formarea statalității Republicii Moldova, ca STAT democratic, social și de drept. Printre altele, după adoptarea Constituției Republicii Moldova, a fost înalt apreciată de experții din comunitatea internațională. Deci am avut și avem o Constituție de o calitate înaltă, o lege fundamentală clasică, care corespunde celor mai înalte rigori. Este adevărat că, nu este și nu poate fi o lege fundamentală ideală, deci o lege dată pentru totdeauna. Ca lege fundamentală poate și trebuie revizuită și modificată în conformitate cu necesitățile poporului și Statului.

Luiza Achiruș: Dacă ați putea schimba un aspect al sistemului juridic din Republica Moldova, care ar fi acesta?

Nicolae Osmochescu: Consider că cel mai important aspect din sistemul juridic al Republicii Moldova ar fi modificarea corelației între competențele și funcționarea organelor de drept, atât pe verticală, ca subordonare, cât și coordonare pe orizontală.

Luiza Achiruș: Care credeți că este cea mai mare provocare cu care se confruntă sistemul judiciar din Republica Moldova?

Nicolae Osmochescu: În opinia mea, cea mai mare provocare este lipsa de coordonare în activitatea organelor sistemului judiciar din Republica Moldova, precum și cu principalele instituții ale statului din ramura legislativului și executivului.

Luiza Achiruș: Cum vedeți viitorul independenței justiției în Moldova? Ce reforme ar fi necesare?

Nicolae Osmochescu: O justiție independentă în Republica Moldova va fi numai atunci, când vor fi strict respectate principiile separării puterilor în stat, principiile statului de drept, iar toți justițiarii vor înțelege, că ei sunt independenți în înfăptuirea actului juridic, și nu independenți față de lege. Vorbind de necesitatea unor reforme, consider necesar de reformat însăși procesul de selectare și numire în funcție, rechemare și eliberare din funcție a magistraților, și e timpul ca procuratura să fie parte componentă a sistemului judiciar.

Luiza Achiruș: Cum ați descrie experiența dumneavoastră ca Ambasador al Republicii Moldova în Uzbekistan, Tadjikistan și Kirghizstan?

Nicolae Osmochescu: Am avut posibilitatea să acumulez o experiență bogată în ceia ce ține de specificul diplomației, cutumele și protocolul diplomatic utilizat în țările asiatice cu religie musulmană. Desigur că ele se deosebesc mult de diplomația europeană.

Luiza Achiruș: Care sunt principalele diferențe pe care le-ați observat între sistemele juridice ale acestor țări și cel al Republicii Moldova?

Nicolae Osmochescu: Principala diferență este stricta subordonare pe verticală a tuturor organelor de drept, inclusiv a instanțelor judecătorești și procuraturii.

Luiza Achiruș: În calitate de profesor universitar care sunt principalele greșeli pe care le observați la studenții care studiază dreptul?

Nicolae Osmochescu: Consider că principala greșeală pe care o văd la actualii studenți de la drept este slaba studiere a actului normativ, interpretarea și comentariul acestora, studierea se bazează pe manuale și note de curs, și nu pe actul normativ și practica judiciară.

Luiza Achiruș: Cum ar trebui să fie reformată educația juridică în Republica Moldova pentru a răspunde noilor provocări globale?

Nicolae Osmochescu: Cât n-ar fi de paradoxal, am considerat și consider că educația juridică în Republica Moldova trebuie să se înceapă din primul an de școală, bazele statului și dreptului să fie studiate în toate instituțiile de învățământ, însăși învățământul juridic să dureze 5 ani de studii, iar înmatricularea la facultățile de drept să se facă numai în conformitate cu rezultatele examenelor de admitere. Examenele de absolvire să se facă de tip clasic – 3 examene și teza de licență. Cât privește, facultățile de drept a instituțiilor private, numărul lor, este exagerat și trebuie redus după o atestare și acreditare riguroasă.

Luiza Achiruș: Privind în urmă, există vreun mentor sau un moment cheie care v-a influențat decisiv traseul profesional?

Nicolae Osmochescu: Există. În primul rând conducătorul meu științific – academicianul Tunkin Grigore. În plan practic –Barbalat Pavel, judecător și Președinte al Curții Constituționale, personalități cu care am avut ocazia să colaborez mai mulți ani la rând.

Luiza Achiruș: Care sunt cele mai valoroase lecții pe care le-ați învățat din viața profesională?

Nicolae Osmochescu: Cea mai importantă lecție din viață – să vorbești mai puțin, și să faci mai mult. La rezultate strălucite se ajunge pe căi înguste și trudnice.

Domnul Osmochescu, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a discuta cu noi și pentru informațiile valoroase pe care ni le-ați oferit. Vă dorim toate cele bune în cariera dumneavoastră și sperăm să avem ocazia să colaborăm din nou.

 

Exit mobile version