Site icon JMD

Emiratele Arabe Unite anunță primul sistem legislativ asistat de inteligență artificială

Inteligența artificială va fi folosită în Emiratele Arabe Unite pentru scrierea, revizuirea și actualizarea legilor – anunț făcut de Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministru al EAU.

Astfel, noul cadru legislativ al EAU va fi coordonat de Oficiul de Inteligență Regulatorie, o entitate guvernamentală recent înființată, care va gestiona integrarea AI în procesele normative. Potrivit autorităților, utilizarea inteligenței artificiale ar putea reduce cu până la 70% timpul necesar pentru adoptarea unui act normativ, prin analiza automatizată a volumelor mari de date juridice și administrative.

Spre deosebire de alte state care dezvoltă politici pentru a reglementa AI, EAU trece la altă abordare: guvernarea cu ajutorul AI. Într-un context global în care peste alte țări au propus de inițiative de reglementare a tehnologiilor AI, Emiratele își propun să devină un centru global pentru integrarea tehnologică în guvernare.

Un aspect important al noii abordări constă în capacitatea AI de a redacta legi clare, într-un limbaj accesibil, adaptat unei populații extrem de diverse – doar 10% dintre locuitori fiind cetățeni locali. AI-ul va permite și traducerea normelor în mai multe limbi, facilitând respectarea acestora de către rezidenți de peste 200 de naționalități.

Deși specialiștii avertizează că sistemele de inteligență artificială pot genera erori, „halucinații” sau interpretări eronate ale textelor juridice, autoritățile din EAU au subliniat că procesele vor fi asistate permanent de experți umani, pentru a garanta conformitatea cu valorile și normele sociale.

Această inițiativă se înscrie în strategia națională a Emiratelor privind inteligența artificială, lansată încă din 2017, odată cu numirea primului ministru al AI din lume. De atunci, EAU a investit constant în infrastructura digitală, inclusiv prin susținerea fondului MGX – un parteneriat cu Microsoft și BlackRock, destinat dezvoltării centrelor de date și a rețelelor energetice pentru susținerea AI.

Pe plan european, Comisia Europeană urmează să aloce peste 1,3 miliarde de euro prin programul „Europa digitală”, cu scopul de a implementa soluții AI în sectorul public și privat. Cu toate acestea, majoritatea inițiativelor globale se concentrează pe reglementarea riscurilor AI, nu pe utilizarea sa efectivă în guvernare.

Exit mobile version