- Avocat Cabinetul Avocatului „Covali Serghei”
- Lector, Facultatea de drept, USM
Luiza Achiruș: D. Serghei Covali, vreau să vă mulțumesc pentru bunăvoința de a acorda acest interviu platformei JURIDICE MOLDOVA. Sunt convinsă că parcursul dumneavoastră profesional va reprezenta o adevărată sursă de inspirație atât pentru colegii din domeniu, cât și pentru toți cititorii platformei noastre.
Serghei Covali: Bună ziua. Hristos a înviat. Vă mulțumesc pentru invitație.
Luiza Achiruș: Ce v-a determinat să alegeți o carieră în domeniul arbitrajului internațional și cum a evoluat această alegere de-a lungul timpului?
Serghei Covali: Întotdeauna am avut o afiliere mai specială cu litigiile, în special cu litigiile comerciale complexe. La un moment dat mi-am dat seama că pentru instanțele naționale, soluționarea unor litigii complexe, reprezintă o adevărată provocare. Nu este vorba de lipsa de specialiști dar de volumul mare de dosare cu care se confruntă o instanță.
Am început să atrag mai multă atenție metodelor alternative de soluționare a litigiilor, în special arbitrajului internațional. Cu timpul am început să mă implic în astfel de proceduri. Inițial au fost proceduri arbitrale naționale, apoi internaționale. Astăzi, lucrul meu în mare parte este de arbitru și, într-o măsură mai mică, de avocat în arbitraje.
Tot acest proces a fost acompaniat de ani intenși de studii în domeniu: formal și, mai ales, informal (adică, de sine stătător).
Luiza Achiruș: Arbitrajul internațional sună fascinant, dar și extrem de complex. Ce vă atrage cel mai mult în această zonă a dreptului?
Serghei Covali: Ca și ramură de drept, arbitrajul internațional nu are nimic mai special decât alte ramuri de drept. Este la fel de interesant ca și dreptul civil sau penal, administrativ sau al muncii. Nu este mai profund decât unul sau altul.
Ceea ce face arbitrajul diferit este procedura și maniera prin care se examinează litigiul. Dacă este organizat corect și la standardele internaționale, este similar unui proces de judecată dintr-o instanță comercială engleză sau americană. Dacă mai specific: părțile depun memorii scrise bine și detaliate (cu probatoriul necesar); părțile sunt ascultate; ședințele nu sunt perindate câte una de 30-40 min din săptămână în săptămână dar se grupează în 2-5 sau mai multe zile de audieri; are loc cross-examinarea martorilor / experților; la final se emite o hotărâre arbitrală bine motivată, un act juridic de calitate înaltă.
Cel puțin așa este, de cele mai multe ori, în procesele arbitrale internaționale în care eu am fost implicat în calitate de avocat sau arbitru.
Fiind avocat calificat în Republica Moldova, o jurisdicție extrem de mică, pentru mine este într-adevăr fascinant să practic în acest domeniu.
Luiza Achiruș: Care sunt provocările specifice întâlnite în arbitrajele în construcție, unde Dvs aveți o practică solidă deja?
Serghei Covali: Da, majoritatea dosarelor în care am fost și rămân implicat sunt în domeniul construcțiilor. De obicei, este vorba de proiecte mari de infrastructură din țară și din afara țării, proiecte importante pentru economia unei țări.
Provocările, ar fi câteva în special pe care le-aș identifica pe scurt:
– Aspectul tehnic al disputei. Deși, într-un final, tribunalul arbitral decide pe chestiuni de drept, pentru a ajunge la aceste chestiuni este nevoie de trecut prin mult material tehnic. Acest material trebuie înțeles și pus în context juridic. Este vorba de rapoarte de expertiză tehnică, limbaj specific, practici din domeniu, etc.;
– Volumul mare de probatoriu. Primele dosare pe care le-am avut în acest domeniu, aveau un probatoriu de 25 – 35 mii de pagini. Dar și 10 mii de pagini este mult de analizat;
– Cross-examinarea experților tehnici. Pentru a putea trece la acest exercițiu, pe lângă tehnici specifice de cross-examinare (o temă cu propria-i complexitate), trebuie să înțelegi aspectele tehnice ale raportului până în cele mai mici nuanțe. În alt fel, nu ai cum vedea carențele acestuia și nu le poți aborda în procesul de cross-examinare.
Luiza Achiruș: Care sunt tendințele actuale în arbitrajul internațional care ar trebui urmărite de profesioniștii din domeniu?
Serghei Covali: Cei din domeniu, de la noi și din țările vecine, deja urmăresc tendințele. Se discută mult despre reforme în legislația în domeniu arbitrajului: în Franța, Germania, Marea Britanie, etc. De asemenea, și la noi se lucrează la o lege nouă deja de ceva vreme. Deja se discută și despre reforma reformelor în domeniul arbitrajului internațional. Recent a apărut și un manual la această temă – Reforming Arbitration Reform: Emerging Voices, New Strategies and Evolving Values (Wolters Kluwer 2025).
În linii mari, în multe jurisdicții majore se vede o tendință de a rămâne în „sfera de influență” a Legii Model Uncitral cu privire la arbitrajul comercial internațional dar cu devieri specifice și necesare pentru o jurisdicție sau alta.
Luiza Achiruș: Cum vedeți evoluția arbitrajului internațional în Moldova și ce pași considerați necesari pentru promovarea acestuia?
Serghei Covali: În Republica Moldova, arbitrajul de nivel internațional este aproape inexistent. Există un soi de arbitraj unde procedura este similară instanțelor de judecată. Așa sunt majoritatea cauzelor arbitrale de la noi.
Totuși, din când în când, sunt și dosare care sunt administrate altfel și procedura arbitrală este organizată așa cum se face la nivel internațional. Probabil că mulți mă vor critica pentru aceste afirmații dar cred că realitatea este anume așa.
Luiza Achiruș: Ce înseamnă, concret, să fii „lead counsel” într-un arbitraj internațional – și cum se simte această responsabilitate?
Serghei Covali: „Lead cousel” înseamnă să fii avocatul principal al Clientului pe un anumit dosar arbitral. La începutul carierei mele eu participam în arbitraje internaționale ca și „local counsel”. Adică, avocați străini din alte jurisdicții erau avocații principali ai Clientului iar eu doar îi asistam pe întrebări de drept moldovenesc. De obicei, este plictisitor și neinteresant pentru un litigant. Ești un fel de jurist pe întrebări de drept moldovenesc.
Altcineva („lead counsel”) face strategia pe dosar, scrie memoriile, prezintă cauza în fața tribunalului arbitral și face cross-examinarea.
Dar este o cale bună pentru a intra în acest domeniu și a începe să te dezvolți. Cei pasionați de domeniu încep, de multe ori, ca și „local counsel” dar eventual devin „lead counsel”.
Luiza Achiruș: Care este diferența majoră între a lucra cu o echipă din Moldova și a lucra în consorții internaționale de avocați?
Serghei Covali: Depinde de la caz la caz dar, de cele mai multe ori, echipele din străinătate au mai multă experiență. Eu deja de mai mulți ani nu lucrez în consorțiu sau în echipă (locale sau internaționale). În practica de arbitru, pe care o am acum, în general se exclude orice fel de colaborare decât cu colegii mei co-arbitri.
Totuși, pe viitor, nu exclud că dacă mă implic ca și avocat în anumite dosare să fac echipă cu vreun barrister englez (ca exemplu) atunci când se cere o asttfel de colaborare.
Luiza Achiruș: Ce sfat i-ați da unui tânăr jurist moldovean care visează să pledeze la Londra sau New York?
Serghei Covali: Să pledeze bine, mai întâi, la Chișinău, Bălți sau Orhei. În paralel să muncească / studieze 6 ore pe zi doar pe domeniul arbitrajului internațional. Mulți ani la rând. La un moment dat va apărea posibilitatea să se implice part-time sau full-time în acest domeniu – să nu lase această posibilitate să-i treacă pe alături.
Eu nu cunosc alte căi.
Luiza Achiruș: Cum gestionați presiunea cazurilor care implică milioane de dolari și interese internaționale complexe?
Serghei Covali: Vorbeam odată cu un coleg avocat care mi-a spus că el nu ar practica niciodată în domeniul arbitrajului internațional, unde dosarele, de multe ori, sunt complexe. Motivul său era că pe astfel de dosare răspunderea este mare.
Este adevărat. Răspunderea este mare. Valoarea pretențiilor de multe ori se ridică la sume impunătoare, pe proiecte de infrastructură de importanță națională sau internațională. Totuși, atunci când îți place ceea ce faci, stresul nu este chiar așa de mare și înveți să îl controlezi. Este important să faci pauze.
Îmi place să am serile libere, ca să fiu cu familia. În week-end, lucrez doar câteva ore sâmbăta dimineața și atât. Cel puțin așa este acum, când copiii sunt mici. În plus, în munca mea intră și lectura de cărți sau articole academice pe domenii de drept sau conexe – o activitate un pic mai puțin intensă. Lectura te face gânditor, o calitate extrem de importantă.
De asemenea, îmi place să merg în vacanță cu familia unde încerc să citesc mult și să muncesc puțin.
Luiza Achiruș: Există o carte sau o experiență personală care v-a modelat ca om și profesionist?
Serghei Covali: Nu. Nu există o singură carte care m-a modelat ca și profesionist dar cred că lectura, în general, a avut o influență asupra creșterii mele ca și avocat. În rest, la nivel personal, eu sunt o persoană destul de religioasă, aș spune. Citesc regulat din scripturi și încerc să am o relație bună cu Dumnezeu. Aceasta mă modelează ca și om.
Luiza Achiruș: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor în ceea ce privește contribuția la dezvoltarea arbitrajului în Moldova și la nivel internațional ?
Serghei Covali: Dacă sincer, niciodată nu mi-am pus astfel de întrebări. Nu știu dacă am planuri de a contribui la dezvoltarea arbitrajului aici sau la nivel internațional. Doresc să practic în acest domeniu o anumită perioadă în cariera mea, poate chiar toată viața. Doresc să fiu un profesionist care gândește, scrie și pledează bine. Ca și arbitru, vreau să aduc valoare prin ceea ce decid și cum motivez hotărârile arbitrale (acolo unde le scriu eu).
Luiza Achiruș: Ce înseamnă pentru dumneavoastră succesul? Ați ajuns acolo sau încă urcați?
Serghei Covali: Întrebare este mai mult filosofică. Orice ar însemna succesul, acesta poate fi evaziv. Mă interesează să fiu împlinit din perspectivă profesională, să fiu fericit în familie, să am prieteni buni, etc. Toate acestea le am deja.
Luiza Achiruș: Domnul Covali, vă mulțumim pentru disponibilitatea de a discuta cu noi și pentru informațiile valoroase pe care ni le-ați oferit. Vă dorim toate cele bune în cariera dumneavoastră și sperăm să avem ocazia să colaborăm din nou.
Serghei Covali: A fost plăcerea mea. Mulțumesc.
Aflaţi mai mult despre arbitraj, Avocat, Serghei COVALI