Flux noutăţi
Comentariile sunt închise pentru Noi reglementări privind protecția datelor cu caracter personal – Comisia Europeană a publicat unele orientări referitoare la GDPR

Noi reglementări privind protecția datelor cu caracter personal – Comisia Europeană a publicat unele orientări referitoare la GDPR
25.01.2018 | JURIDICE MOLDOVA

La 6 aprilie 2016, UE a convenit asupra unei reforme majore a cadrului său de protecție a datelor, prin adoptarea pachetului de reforme privind protecția datelor, care include Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) ce înlocuiește Directiva adoptată în urmă cu douăzeci de ani. La 25 mai 2018, noile norme în materie de protecție a datelor la nivelul UE vor deveni aplicabile, după doi ani de la adoptarea și intrarea în vigoare a regulamentului menționat anterior.

Regulamentul general privind protecția datelor permite libera circulație a datelor în cadrul pieței unice digitale. Acesta va proteja mai bine viața privată a cetățenilor europeni și va consolida încrederea și securitatea consumatorilor, oferind în același timp noi oportunități pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mai mici.

Principalele elemente ale noilor norme de protecție a datelor:

  • Un set unic de norme la nivelul întregului continent, care garantează securitatea juridică pentru întreprinderi și același nivel de protecție a datelor în întreaga UE pentru cetățeni.
  • Se aplică aceleași norme tuturor societăților care oferă servicii în UE, chiar dacă acestea își au sediul în afara UE.
  • Drepturi noi și consolidate pentru cetățeni: dreptul la informare, la acces și dreptul de a fi uitat sunt consolidate. Un nou drept la portabilitatea datelor le permite cetățenilor să își transfere datele de la o societate la alta. Acest lucru le va oferi societăților noi oportunități de afaceri.
  • O mai bună protecție împotriva încălcării securității datelor: o societate care se confruntă cu o încălcare a securității datelor, ceea ce expune persoanele fizice la riscuri, trebuie să notifice acest lucru autorității pentru protecția datelor în termen de 72 de ore.
  • Norme stricte și amenzi disuasive: toate autoritățile pentru protecția datelor vor avea competența de a aplica amenzi de până la 20 de milioane EUR sau, în cazul unei societăți, amenzi în valoare de 4 % din cifra de afaceri anuală. 

Deși noul regulament prevede un set unic de norme menite să se aplice direct în toate statele membre, vor fi necesare încă o serie de ajustări semnificative în ceea ce privește anumite aspecte, precum modificarea de către guvernele din UE a legilor în vigoare și înființarea de către autoritățile pentru protecția datelor a Comitetului european pentru protecția datelor. Astfel, Comisia Europeană a publicat unele orientări referitoare la noile norme privind protecția datelor.

La 24 ianuarie 2018, Comisia a lansat un nou instrument online pentru a ajuta cetățenii, întreprinderile, în special IMM-urile, și alte organizații să respecte și să beneficieze de noile norme privind protecția datelor. Până la 25 mai, Comisia va continua să sprijine în mod activ statele membre, autoritățile pentru protecția datelor și întreprinderile pentru a se asigura că reforma este gata să intre în vigoare. Începând din mai 2018, aceasta va monitoriza modul în care statele membre aplică noile norme și va lua măsuri adecvate dacă va fi necesar. La un an de la intrarea în vigoare a regulamentului (2019), Comisia va organiza un eveniment pentru a face un bilanț al experiențelor diferitelor părți interesate în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului. Acesta va fi inclus, de asemenea, în raportul privind evaluarea și revizuirea regulamentului, pe care Comisia trebuie să îl prezinte până în mai 2020.

Pentru mai multe informații vezi comunicatul de presă al Comisiei.


Aflaţi mai mult despre , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.