Monitorul Oficial al Republicii Moldova
 
Comentariile sunt închise pentru MO9. Codul Penal al Republicii Moldova, modificat

MO9. Codul Penal al Republicii Moldova, modificat
19.09.2018 | JURIDICE MOLDOVA

În Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 347-357 din 14.09.2018 a fost publicată Legea pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr. 985/2002, nr. 157  din 26.07.2018 (în vigoare 14.10.2018).

Scopul modificărilor operate la Codul penal îl constituie contracararea fenomenlor îndreptate spre încălcarea drepturilor constituţionale ale persoanei fizice şi protejarea relaţiilor sociale ce pot fi lezate prin comportamentul infracţional al anumitor subiecţi. Amendamentele vizează următoarele articole din Codul penal: 1351, 150, 1501, 165, 1661, 1811, 1851, 1852, 2011, 206, 208, 2221, 233, 2462, 257, 287, 322.

În principal, modificările prevăzute de Legea nr. 157 din 26 iulie 2018 ar fi după cum urmează.

  1. Noua redacţie a normei prevăzute la art. 150 exclude din textul de lege cele patru modalităţi alternative a faptei prejudiciabile, şi anume: persecutare, clevetire, jignire sau înjosire sistematică a demnităţii. Totodată, modificările operate la art. 150 Cod Penal extind latura obiectivă a infracţiunii, prin incriminarea inclusiv a faptei de înlesnire a sinuciderii, aceasta reprezentând orice acţiune de sprijinire a subiectului pasiv (a victimei) în realizarea hotărârii sale de a se sinucide. Înlesnirea constă din acte de simplu ajutor (oferirea mijloacelor proprii pentru realizarea intenţiei, înlăturarea piedicilor, acordarea de sfaturi, procurarea de mijloace etc.).
  2. Legea penală a fost completată cu art. 1501 prin care se incriminează faptele de justificare publică, inclusiv prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice a sinuciderii, adică distribuirea sau punerea în alt mod la dispoziţia publicului a unui mesaj despre recunoaşterea sinuciderii ca fiind justă, care necesită a fi susţinută sau este demnă de urmat.
  3. Întru asigurarea unor sancţiuni reale şi descurajatoare pentru actele de rele tratamente, a fost exclusă amenda în calitatea de pedeapsă alternativă pentru aplicarea tratamentului inuman şi degradant, în acest sens fiind modificate alineatele (1) şi (2) din art. 1661 Cod Penal.
  4. În scopul clarificării normei de la art. 1811 în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei penale în cazul în care alegătorul este determinat să nu-şi exercite dreptul în cadrul alegerilor prezidenţiale, dispoziţia art. 1811 alin. (1) va avea următorul cuprins:

“(1) Oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să îşi exercite sau să nu îşi exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, locale ori în cadrul referendumului”.

  1. Urmărind scopul contracarării acțiunilor de săvârșire a infracțiunilor în domeniul drepturilor de autor și conexe, precum și a infracțiunilor economice, art. 1851 Cod Penala fost completat cu alineatul (4), având următorul cuprins: “(4) Persoana care a săvârşit acţiunile prevăzute la alin.(1)–(3) este liberată de răspundere penală dacă a contribuit activ la descoperirea sau la contracararea infracţiunii prin autodenunţare, prin denunţarea şi facilitarea tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvîrşit ori au contribuit la săvîrşirea infracţiunii, prin predarea benevolă a operelor sau a obiectelor drepturilor conexe, marcajelor de control, echipamentelor tehnice ori componentelor acestora, prin indicarea sursei de procurare a operelor sau a obiectelor drepturilor conexe, prin indicarea mijloacelor băneşti şi/sau a bunurilor ori a veniturilor rezultate din infracţiune, dacă a compensat valoarea daunei materiale cauzate sau a reparat, în alt mod, prejudiciul cauzat prin infracţiune. Nu poate fi considerată predare benevolă a operelor sau a obiectelor drepturilor conexe ridicarea acestora la reţinerea persoanei, precum şi la efectuarea acţiunilor de urmărire penală pentru depistarea şi ridicarea obiectelor respective.”
  2. Întru asigurarea preeminenţei dreptului care, în materie penală generează asigurarea principiilor legalităţii infracţiunilor şi pedepselor, inadmisibilităţii aplicării extensive a legii penale, în detrimentul persoanei, în special, prin analogie, abrevierea „etc.” a fost exclusă din dispoziția art. 208 alin. (1) din Codul penal.
  3. Codul Penal a fost completat cu art. 2221 prin care se incriminează faptele de tratament cu cruzime sau torturare a animalelor care au cauzat mutilarea ori moartea acestora.
  4. Întru exceptarea aplicării prevederilor articolului 246 Cod penal faţă de agenţii economici care colaborează cu Consiliul Concurenţei, în limitele realizării politicii de clemenţă, conform prevederilor art. 84-92 din Legea concurenţei nr. 183 din 11 iulie 2012, a fost prevăzută liberarea de răspundere penală în cazul întrunirii condiţiilor stabilite la art. 2462 alin. (3)
  5. La articolul 257, în dispoziţia alineatului (2), textul “în cazul în care aceasta poate afecta rezistenţa şi stabilitatea construcţiilor” a fost exclus, deoarece aplicabilitatea respectivei componenţe de infracţiuni, condiţionată de întrunirea elementului – dacă afectează rezistenţa şi stabilitatea construcţiei – diminuează posibilitatea prevenirii construcţiilor neautorizate, executate cu încălcarea condiţiilor tehnice, iar numeroase lucrări de construcţie neautorizate continuă a fi executate în pofida faptului că acestea au fost sistate în baza prescripţiilor Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică.

Pentru mai multe detalii, consultaţi Legea pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr. 985/2002, nr. 157 din 26 iulie 2018.

 

Autor: Elena PODOLEANU

 

 


Aflaţi mai mult despre , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.