Interviuri
Comentariile sunt închise pentru Sergiu Bivol: Nici un dispozitiv cu inteligență artificială nu va putea înlocui sută la sută vreodată omul în general și cu atât mai mult un avocat…

Sergiu Bivol: Nici un dispozitiv cu inteligență artificială nu va putea înlocui sută la sută vreodată omul în general și cu atât mai mult un avocat…
12.09.2019 | Vlad Bercu

SERGIU BIVOL

» Director VERNON | DAVID Moldova

» Avocat specializat pe Corporate, Real Estate, Dispute Resolution

» Arbitru/Mediator Acreditat CEDRVezi articolul

» Lector universitar

Vă salut domnule Bivol și vă mulțumesc pentru că ați fost de acord să ne oferiți acest interviu.

De curând ați fost promovat în cadrul Companiei Internaționale de Avocatură „Vernon | David” la nivelul de Managing Attorney pe filiala din Republica Moldova, vă rog să ne relatați un pic despre relația profesională pe care o aveți cu Vernon | David.

Prima “întâlnire” cu Vernon | David a avut loc la începutul anului 2008, când m-a contactat bunul meu prieten George Teodorescu, pe atunci avocat care tocmai schimbase SUA pe România și prinsese un proiect de colaborare cu Cameron McKenna în București. La acea vreme deja eram în poziția de avocat asociat cu Biroul Asociat “Avogrup” și reușisem să simt gustul satisfacției și plăcerii de a fi avocat. George m-a rugat atunci să mă vad cu niște avocați de talie internațională, care erau într-un proces de tatonare a unei potențiale extinderi a afacerii lor în Republica Moldova, însă nu știam despre ce firmă de avocatură este vorba și cu cine exact trebuia să mă întâlnesc, rolul meu fiind doar să le vorbesc un pic despre piața avocaturii de aici și poate eventual să-i ajut cu înființarea și recrutarea de personal. Întrevederea a fost una productivă, oaspeții au plecat  mulțumiți și cu entuziasmul vizibil sporit, astfel încât, mai apoi, să primesc chiar eu o ofertă de colaborare pe care să o accept și să-mi încep activitatea împreună cu Vernon | David la 1 iunie 2008, fiind primul avocat angajat de Vernon | David în Republica Moldova, iar George Teodorescu să devină primul Managing Attorney al Vernon | David Chișinău.

Lucrurile au evoluat destul de dinamic, atât din perspectiva consolidării echipei Vernon | David în Republica Moldova, cât și aprecierile din partea clienților, astfel  în scurt timp să fim remarcați de mai multe reviste internaționale de drept precum Chambers, Legal 500, IFLR 1000 etc., ca firmă de avocatura de top din Republica Moldova.

În cadrul activități dumneavoastră de avocat, care este dosarul, sau asistența pe care ați oferit-o și v-a marcat cel mai mult?

Îmi este foarte greu să mă refer doar la un dosar sau la un proiect care să mă fi marcat cel mai mult. Pe parcursul activității și colaborării mele de mai bine de 10 ani în calitate de avocat asociat cu Vernon | David, am avut multe proiecte care au fost cu adevărat provocatoare atât prin specificul lor cât și prin nivelul de pregătire profesională și responsabilitate de care trebuia să dea dovadă întreaga mea echipă. Am vândut avioane, fabrici/uzine, televiziuni, am cumpărat proprietăți imobiliare, hoteluri, bănci, am deschis magazine, grădinițe, ziare etc.  Totuși îmi amintesc un caz mai puțin ordinar, când am reprezentat o cunoscută publicație periodică de știri din Moldova care a fost acționată în judecată de spitalul clinic de psihiatrie pentru că în unul din articole ar fi numit instituția medicală “spital de nebuni” ceea ce evident a stârnit nemulțumirea reprezentanților instituției.

Special – Lawyers Q&A
În cadrul acestei rubrici speciale, am rugat un coleg de al dumneavoastră de breaslă să vă adreseze o întrebare. În speță, este vorba de domnul av. Sergiu Covali, Managing Partner COVALI BEZEDE COMANDARI, care vă întreabă:

Cum vă motivați echipa în momentele cand urmează a fi depus un efort maxim, atunci cand urmează să se îndeplinească un volum de munca mare într-un termen scurt?

Echipa trebuie motivată permanent, și nu doar în cazul în care urmează a fi depus un efort maxim pentru a respecta un dead-line. Motivațiile pot fi diverse, de la bonusuri și sporuri până la recunoștințe, aprecieri, promovări și investiții în dezvoltarea profesională și personală a fiecărui avocat.  Vreau să remarc că din momentul înființării în Republica Moldova și până azi, din echipa noastră nu a plecat nici un avocat, și pot să spun cu încredere că echipa Vernon David este compusă din unii dintre cei mai profesioniști și experimentați avocați seniori de pe piață și din cei mai ambițioși, inteligenți, talentați și perseverenți avocați junior.

Eu personal mă simt foarte norocos și mândru să fac parte dintr-o astfel de echipă.

Care ar trebui să fie calitatea de baza pentru un jurist care se vrea sus, și care ar fi alte 3 calități ajutătoare?

În viziunea mea, una dintre abilitățile principale ale unui avocat de succes, este raționamentul – facultatea de a raționa logic și neconvențional, de a trage concluzii și de a formula argumente potrivite. La fel de important este ca un avocat de succes să posede abilitați excelente  de comunicare – avocatul trebuie sa știe să se exprime clar, dar și să poată asculta. Aș mai menționa  și abilitățile umane – avocatul trebuie să țină cont întotdeauna de faptul că el lucrează cu oamenii, în interesul oamenilor, și deciziile sale pot afecta viața oamenilor. In plus nu trebuie neglijate nici capacitățile analitice, perseverența si creativitatea.

Pe lângă activitatea de avocat, dumneavoastră mai sunteți și lector universitar, cum vi se par tinerii studenți – mai buni ca cei care au fost, sau constați un regres, pentru că e greu să fii student când există Netflix și HBO?

Eu o sa fiu un pic mai optimist decât unii colegi de breaslă, care afirmă că pe an ce trece avem parte de studenți și absolvenți tot mai slab pregătiți. Problema cu studenții pregătiți și buni e destul de relativă ca și zicala despre “copiii cuminți și babele frumoase”. Un lucru este cert însă, că pe an ce trece, universitățile din Republica Moldova, mai ales cele private, înregistrează un număr de studenți în scădere. Și de aici logica este foarte simplă, iar rezultatul evident, dintr-un număr mai mare de studenți vom avea mai mulți studenți buni decât dintr-un număr mai restrâns. Pe de alta parte, accesul studenților la informație este mult mai mare acum, ceea ce după mine, sporește nivelul de dezvoltare personală și profesională a studentului.

Undeva citisem nebunia ca într-un corp sănătos o minte sănătoasă, dumneavoastră practicați vreun gen de sport, sau poate chiar sunteți pasionat de ceva, vă rog.

Mens sana in corpore sano, așa spuneau anticii și spre asta ar trebui să tindem. Am optat întotdeauna pentru un mod de viată sănătos, chiar dacă om fiind mai cedez în fața unor varii tentații, cum ar fi un ciolan de porc mai grăsuț, un desert mai caloric, un whisky, un trabuc etc. Nu am practicat un gen de sport anume la nivelul profesionist, dar din copilărie duc un mod de viață activ, si mereu am făcut, după posibilitate, înot, sala de forță, alergări în parc, tenis și fotbal cu prietenii.

De mai bine de un an am descoperit o nouă pasiune pentru mine, care este mai puțin practicată în Republica Moldova, din motive clare –  Yachting-ul (sport nautic practicat cu ambarcațiuni cu vele). Acum când planific o vacanță sau o scurtă escapadă optez pentru un loc unde pot să o fac.  Deși pare a fi un sport scump, vreau să vă asigur că este chiar mai ieftin decât tenisul cu antrenor.

Vă rog să ne ziceți 3 cărți care ar trebui citite (una de dezvoltare personală, un roman și o biografie), 2 trupe muzicale care trebuie ascultate, 1 film care trebuie vizionat. 

Cititul este foarte important mai ales pentru dezvoltarea abilităților și capacitaților necesare unui avocat de succes (abilități menționate și mai sus), de aceea aș îndemna studenții și avocații începători să petreacă cât mai mult timp cu cartea, indiferent de tematica lecturii (care și-o alege fiecare în dependență de interes și de plăcere). Cât despre cele 3 cărți pe care le-aș recomanda ar fi: 1. “Obstacolul este Calea” Ryan Holiday –o carte foarte bună de dezvoltare personală care te învață cum să depășești un eșec și cum să folosești obstacolele pentru a deveni mai bun; 2. “Elon Musk și misiunea construirii unui viitor fantastic” Ashlee Vance – o carte interesantă care povestește despre viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley; 3.  “Firma” John Grisham – un roman tematic, pe care îl recomand de rând cu majoritatea romanelor scrise de acest autor.

Trupe muzicale: 1. The Scorpions; 2. Orchestra Lăutarii

Film: The Edge.

Acum că ne apropiem de final, ce scopuri are VERNON | DAVID Moldova pentru timpul apropiat, sau care este ținta acestuia? 

Scopurile Vernon David pentru viitorul apropiat se învârt în jurul a 3 dimensiuni de dezvoltare: 1. consolidarea și creșterea echipei; 2. îmbunătățirea continuă a serviciilor oferite clienților; 3. sporirea cifrei de afaceri.Blitz (răspuns cu da sau nu, sau cât se poate de scurt)

1. Alegeți un adjectiv cu care să caracterizați Republica Moldova astăzi – tensionată sau promițătoare?

Tensionată dar promițătoare.

2. Dacă ați avea doar două opțiuni anarhie sau dictatură, care ați alege-o?

Dictatura

3. Ce altă profesie ați fi ales-o dacă nu ați fi făcut Facultatea de Drept? 

Economist/finanțist

4. De ce? 

Încă de mic aveam spirit antreprenorial. Când copiii de vârsta mea visau să fie super-eroi sau cosmonauți, eu visam la dezvoltarea propriei afaceri.

Final

Având în vedere evoluția Inteligenței Artificiale, tehnologiilor informaționale în general, credeți că profesia noastră a ajuns la apogeu și în continuare va urma dispariția inevitabilă, sau mai există speranță pentru cei care abia au intrat la facultate?

Categoric nu. După părerea mea, nici un dispozitiv cu inteligență artificială nu va putea înlocui sută la sută vreodată omul în general și cu atât mai mult un avocat. Deși suntem martorii unei evoluții accelerate a inteligenței artificiale, nu cred că va veni momentul când un robot va putea lua locul unui avocat  cu calitățile umane și intelectuale. Asistent de avocat  -evident că un robot poate fi, de fapt și astăzi sunt, doar că nu-i numim robot, ci laptop, PC etc. Profesia de avocat este și va rămâne una nobilă, indiferent de progresul științific și tehnologic. În acest context, îi indemn pe cei care au ales facultatea de drept și care vor să facă avocatură să studieze cu încredere și dedicație,  iar  Vernon David îi așteaptă cu plăcere în echipa sa.

Vă mulțumesc pentru interviu, acesta a fost Sergiu Bivol, Managing Attorney VERNON | DAVID Moldova.


Aflaţi mai mult despre , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.