Flux noutăţi
Comentariile sunt închise pentru CRJM informează că Republica Moldova duce lipsă de judecători și avocați

CRJM informează că Republica Moldova duce lipsă de judecători și avocați
08.10.2019 | Vlad Bercu

Luni, 7 octombrie 2019, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a lansat raportul „Justiția Republicii Moldova în cifre – o privire comparativă” (video).

Conform studiului efectuat de CRJM, s-a constat că avem 14.7 judecători activi la 100,000 de locuitori. Astfel, Republica Moldova se află considerabil sub media țărilor membre ale CoE, unde această cifră este de 21.5 judecători. În același timp, numărul cauzelor examinate de judecătorii din Republica Moldova este cu cel puțin 30% mai mic decât media țărilor membre ale CoE.

De asemenea, numărul avocaților activi din Republica Moldova pe cap de locuitor este de 2.3 ori mai mic decât media țărilor CoE. Acest factor pare să fie determinat, în principal, de posibilitatea limitată a populației de a plăti pentru serviciile lor și atenția limitată acordată de justiție argumentelor avocaților. Numărul de avocați activi este determinat și de numărul mare de avocați care și-au suspendat activitatea.

Analiza relevă că, în medie, cauzele în Republica Moldova se examinează de aproape trei ori mai rapid decât în țările membre ale CoE – 259 de zile față de 735 de zile. Viteza examinării cauzelor are un preț – calitatea redusă a actului de justiție, fapt confirmat implicit de numărul mare de condamnări ale Republici Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Republica Moldova este printre țările în care justiția se face cel mai repede, după Azerbaidjan și Federația Rusă.

Pentru mai multe detalii vă invităm să vizionați evenimentul de lansare, precum și să lecturați comunicatul de presă.


Aflaţi mai mult despre ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.