Comentariile sunt închise pentru Ministerul Justiției a lansat proiectul de lege privind modificarea Constituției

Ministerul Justiției a lansat proiectul de lege privind modificarea Constituției
14.10.2019 | Svetlana Bratescu

Ministerul Justiției anunță că a fost lansat spre consultări proiectul de Lege pentru modificarea Constituției.

Proiectul de Lege urmărește atingerea obiectivului în ceea ce privește termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia.

Modificările propuse se referă la faptul că judecătorii vor fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM. Judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii. CSM care este garantul independenței autorității judecătorești, va fi consultat obligatoriu în procesul de bugetare al instanțelor judecătorești, etc.

Este important a preciza că proiectul Legii pentru modificarea Constituției în partea ce ține de reforma sistemului judecătoresc nu reprezintă o noutate, deoarece un proiect similar a fost înregistrat în Parlament cu nr. 10 din 18.01.2018.

Din considerentul neadoptării Legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă. Dar, având în vedere importanța și valoarea propunerilor de revizuire a Constituției, Ministerul Justiției a demarat din nou procedura creației legislative.

Proiectul Legii constituționale a fost avizat de Comisia de la Veneția în Opinia sa nr. 916/2018 din 19 martie 2018, care a calificat drept binevenite propunerile de modificare a Constituției, având drept obiectiv îmbunătățirea independenței și eficienței sistemului judecătoresc.

În continuare aveți textul modificărilor propuse:

Art. I – Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 78, art. 140), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 116: alineatul (2) va avea următorul cuprins:
„(2) Judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.”;

alineatele (3) și (4) se abrogă;

alineatul (5) va avea următorul cuprins:
„(5) Deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Promovarea sau transferul judecătorilor se face doar cu acordul acestora.”;

se completează cu alineatul (51) cu următorul cuprins :
„(51) Judecătorii pot avea doar imunitate funcțională în condițiile legii.”.

2. Articolul 121 se completează cu alineatul (11) cu următorul cuprins:
„(11) Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este
în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.”.

3. Secțiunea a 2-a din Capitolul IX se completează cu articolul 1211 cu următorul cuprins:
„Articolul 1211 Rolul
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.”.

4. Articolul 122 va avea următorul cuprins:
„Articolul 122 Componența
(1) Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din judecători, aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentînd toate nivelele instanțelor judecătorești și din persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și morală, cu experiență în domeniul dreptului care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic.
(2) Procedura și condițiile de alegere sau numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii se stabilesc prin lege care trebuie să asigure că judecătorii reprezintă cel puțin jumătate din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși sau numiți pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate. ”.

5. Articolul 123 alineatul (1), se completează cu propoziția: „Consiliul Superior al Magistraturii își exercită atribuțiile în mod direct sau prin intermediul organelor sale specializate.”.

Art. II. – Judecătorii în privința cărora la data intrării în vigoare a prezentei legi nu a expirat termenul inițial de numire în funcție de judecător, se consideră numiți pînă la atingerea plafonului de vîrstă prin efectul prezentei legi.

Pentru informații adiționale, accesați următoarele link-uri: Proiectul de Lege privind modificarea Constituției și Nota informativă.


Aflaţi mai mult despre , ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.