Centrul de Medicină Legală anunță că a finalizat primele expertize genetice judiciare și extrajudiciare și a emis rapoartele de expertiză către ordonatori.
În cauzele penale: Expertizele judiciare au fost pornite pe marginea infacțiunilor de omucidere și privind viața sexuală.
În cadrul cauzelor civile: Expertizele extrajudiciare au avut drept obiectiv stabilirea paternității.
Amintim că la data de 16 august 2019, în premieră, a fost deschis primul laborator din Republica Moldova ce asigură expertiza genetică.
Scopul investigațiilor molecular-genetice constă în cercetarea țesuturilor și lichidelor biologice în vederea identificării profilului genetic şi/sau comparării acestuia.
Avantajul acetui tip de investigații este în identificarea genomului uman (ADN) în cantități minime de material biologic divers, cum ar fi: țesuturi, inclusiv oase și dinți, urme lăsate pe obiecte prin contactul mâinilor sau altor părți ale corpului, fire de păr, urme de sânge, salivă, spermă și alte secreții biologice.
În acest laborator, pot fi soluționate probleme legate de:
-identificarea suspecților;
-descoperirea crimelor sau delictelor;
-cercetarea paternității;
-identificarea victimelor catastrofelor.
Expertizele efectuate au un grad înalt de concludență și o certitudine de până la 99,99%.
Fondarea acestui laborator a fost posibilă cu suportul Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și Centrului de Medicină Legală.