Articole
Comentariile sunt închise pentru Surse juridice online V. III

Surse juridice online V. III
21.10.2019 | JURIDICE MOLDOVA

“[A] lawyer without books would be like a workman without tools.”
Thomas Jefferson

În cîteva postări anterioare (aici și aici), Maxim Macovei a inclus recomandări de surse pentru juriști. Această postare are drept scop completarea listei cu o serie de cursuri oferite de către organizații internaționale.

United Nations Institute for Training and Research (UNITAR)

Pe lîngă cîteva opțiuni de Masterat online, UNITAR oferă cursuri în diverse domenii – de la Arbitraj sau Protecția datelor cu caracter personal la Achiziții publice și Dreptul mediului. Cursurile sunt oferite în cîteva limbi și sunt disponibile atît gratuit, cît și contra cost.

Wolrd Intellectual Property Organization (WIPO)

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale oferă cursuri gratuite în domeniul proprietății intelectuale. Acestea variază în complexitate și cuprind aspecte introductive în domeniu, dar și cursuri avansate de gestiune colectivă a drepturilor de autor sau software licensing. Cursurile sunt disponibile în cîteva limbi, inclusiv în engleză, rusă, franceză, arabă sau spaniolă. Un modul separat este disponibil judecătorilor care doresc să își aprofundeze cunoștințele în domeniul proprietății intelectuale. Autorii modulului sunt judecători și reprezentanți ai mediului academic din sistemul civil și anglo-saxon.

European Patent Office (EPO)

În aceeași ordine de idei, cei care doresc să își aprofundeze cunoștințele în domeniul brevetelor de invenții pot accesa cursurile oferite de Oficiul European de Brevete. Unul dintre cele mai noi cursuri se referă la brevetarea AI.

International Trade Center SME Trade Academy (ITC)

Academia oferă cursuri în domeniul comerțului în engleză, spaniolă, franceză și arabă. Juriștii ar putea fi interesați de cursurile introductive în elaborarea contractelor în domeniul comerțului transfrontalier sau incursiune în drepturile și obigațiile statelor în cadrul Acordului OMC privind facilitarea comerțului.

International Chamber of Commerce (ICC)

Camera de Comerț Internațională oferă cîteva cursuri și certificări online. Unul dintre cele mai cunoscute este cursul în arbitraj internațional. Pentru practicieni, ICC a dezvoltat o bibliotecă digitală cu informații privind regulile Incoterms, modele de contracte, comentarii și articole privind arbitrajul internațional.

Council of Europe, Human Rights Education for Legal Professionals (HELP)

Programul HELP a fost creat cu scopul de a educa juriștii din statele membre ale Consiliului Europei și de a facilita implementarea CEDO. Cursurile sunt disponibile inclusiv în limba română și se referă la o gamă vastă de subiecte: drepturile omului și sportul, bioetică, drepturile persoanelor cu dizabilități etc.

P.S. Deși nu sunt cursuri propriu-zise, lecțiile publice și dezbaterile organizate de Lauterpacht Centre for International Law pot fi savurate de toți cei pasionați de dreptul internațional accesînd biblioteca media.


Aflaţi mai mult despre ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.