Articole
Comentariile sunt închise pentru Opinii ale avocaților stagiari privitor la examenul de admitere în profesie

Opinii ale avocaților stagiari privitor la examenul de admitere în profesie
23.10.2019 | Vlad Bercu

La data de 15 octombrie 2019, a avut loc examenul de admitere la stagiu profesional în avocatură.

O parte dintre cei care au trecut cu succes acest examen, au fost drăguți și și-au împărtășit opiniile lor privitor la procesul de pregătire, derulare a examenului și propuneri de îmbunătățire a acestuia.

Mi-a fost dor de aceste emoții de la examen. Am în vedere starea de suspans, procesul de pregătire per se, incertitudinea inerentă, bătăile inimii în acea dimineață, așteptarea rezultatelor. Dacă aș alege între parașută și examene, aș opta fără ezitări pentru examene. Este și romantic, când rămâi față în fața cu 400 de întrebări. Doar tu și ele. Până când timpul în care trebuie să te încadrezi, nu vă va despărți.

Av. Maxim MACOVEI

Pregătirea: Eu am fost exagerat de încrezut în sine, fapt pentru care am plătit cu o noapte nedormită. În mod normal, trebuiesc 4 zile full pentru pregătire normală, conform estimărilor mele. Asta include rezolvarea la 1000 de întrebări, repetarea lor și simulația examenului pentru antrenament. Timpul mediu pe care l-am avut acasă, era de 2 minute per întrebare, ca să o rezolv. Unele luau 10 secunde, altele 15 min etc. Adică în total aveam nevoie de 33 și ceva de ore doar pentru a le rezolva. Pentru a le întipări în memorie, am avut nevoie să citesc toate întrebările, cu tot cu răspunsurile deja pregătite. După care să rezolv întrebările, fără răspunsuri pe hârtie gata, o simulație a examenului. Aș recomanda să fie efectuată simulația examenului, minim 2 ori per fiecare bloc de întrebări (Civil, Proces Civil, Penal etc.), în întregime, adică să cuprindă toate întrebările de acolo. În total, măcar vreo 40 de ore. Câte 10 ore pe zi în mod ideal. Eu am început pregătirea duminică la ora 15. De luni spre marți n-am dormit. Asta a fost o experiență nu tocmai plăcută, însă a ieșit bine până la urmă. Este un exemplu cum nu ar trebui să faceți. Însă da, recunosc, este o doză de adrenalină care te face să te simți viu :)))

Examenul propriu zis: Hidratarea este importantă, de asta apa este prietena cea mai bună în ziua examenului. Avem 400 de întrebări care vor fi în examen din cele 1000, avem 3 ore să dăm răspuns la toate. Atenție, asta înseamnă media de 27 de secunde pentru răspuns per întrebare, nu mai mult. Fără a memora bine răspunsurile, nu cred că poți face față nepregătit, indiferent ce background ai în spate. Norocul meu este că prietenesc bine cu partea din creier care răspunde de memoria vizuală. După jumate de întrebare citită, îmi aminteam și varianta corectă a răspunsului. Timp total de rezolvare: 35 min (5,25 sec per întrebare), încă 15 min am mai verificat încă o dată tot ce am răspuns și dacă am răspuns la toate întrebările.

Plan: Nu are rost să memorați ordinea întrebărilor din cele 1000 publicate inițial sau să le studiați strict după consecutivitatea ramurilor, pentru că în examenul care conține 400 de întrebări, ele oricum vor fi aranjate haotic: 2 de proces civil, penal, proces penal, din nou civil, constituțional, avocatură și așa mai departe. Este important să memorăm toate întrebările, fără a ne lega de ordinea sau logica consecutivității. În caz contrar, memoria va avea lacune în ziua examenului când va vedea altceva decât pentru ce a fost pregătită.

Cel mai important!!!

După examen, un pahar (sau o sticlă, sau mai multe, fiecare câtă sănătate are deja) de vin este O-B-L-I-G-A-T-O-R-I-U. Nu are rost să vă explic de ce, este evidentă necesitatea.

Av. Nicolina ȚURCAN

Examenele, în general, sunt un exercițiu de motivație și curaj, ce are un efect de maturizare. Pentru unele examene trebuie să faci lecții, altele însă, îți dau lecții. Pentru examenul de admitere la stagiu în avocatură – le faci pe ambele. Când pornești în „aventura” asta, e imperativ să îți formulezi un scop, pe care să îl ai în minte atunci când ai parte de dificultăți. Spre exemplu, în procesul de pregătire, mi s-a creat o stare de disconfort să știu că întrebările sunt formulate în baza legislației care nu mai este în vigoare, iar răspunsul meu ar putea fi dezaprobat, numai pentru că nu s-ar suprapune cu viziunea și convingerea unui evaluator. Totuși, efortul depus in anii de facultate si cele 5 zile de pregătire au avut un rost bun. Am împărțit întrebările pe secțiuni și am făcut câteva simulații de test în ultima zi.

În final, consider că persoanele care aleg să meargă în avocatură trebuie să își găsească un Maestru (Avocat Îndrumător) pe măsură, să se înarmeze cu răbdare, putere și cel mai important – să ia aceasta provocare in serios.

Sper ca gândurile împărțite de câțiva dintre noi, să nu să se piardă printre cazuistici neplăcute, dezamăgiri și altele. Vă las să faceți un exercițiu de analiză referitor la tagma juriștilor, avocaților, magistraților, procurorilor în Republica Moldova. În rest, mult spor tuturor!

Av. Raisa MOROZAN

Mark Twain spunea: „Să presupui e bine, dar să afli e și mai bine”
De aceea, dacă ai decis să devii avocat trebuie să cunoști:

Sunt trei etape premergătoare pînă a deveni avocat:

I. Admiterea la stagiu, care implică depunerea actelor și susținerea examenului de admitere la stagiu;

II. Efectuarea stagiului, timp de 18 luni în cadrul unui birou asociat sau cabinet al avocatului și participarea la orele de instruire obligatorii organizate de Centrul de Instruire al Avocaților al Uniunii Avocaților din RM;

III. Susținerea examenului de admitere în profesie.

Mă numesc Morozan Raisa, sunt avocat stagiar și o să relatez mai multe detalii despre experiența obținută prin depășirea primei etape.

I etapă:
Uniunea Avocaților din Moldova organizează de obicei de 2 ori pe an admiterea la stagiu (primăvara și toamna).
-Cu 30 de zile înainte de examen este publicat pe site-le Uniunii Avocaților din Moldova (http://uam.md compartimentul accederea în profesie) anunțul cu privire la:
* Actele necesare de depus și termenul limită;
* Testele grilă nerezolvate, în număr de 1000 din diferite domenii ale dreptului;
– Constatăm că de regulă anunțurile date se publică în perioada:
a) sfîrșitul lunii ianuarie – luna februarie;
b) sfîrșitul lunii august – pînă la mijlocul lunii septembrie;

Examenul:
-sunt 400 de teste grilă din cele 1000 publicate;
– întrebările sunt doar cu o singură variantă corectă, și nu sunt ordonate pe domenii precum sunt în testele publicate;
-pentru a susține examenul este suficient să răspunzi corect la 350 întrebări (pragul maxim de răspunsuri greșite este de 50 de întrebări);
– pentru a memora întrebările aplică metoda verificării (simulează efectuarea testului și verifică răspunsurile);
– la examen nu ai nevoie decît de buletinul de identitate, o sticlă de apă, restul materialelor (pix, maculator, testele sunt asigurate de Comisia de licențiere).

Examenul este un exerciuțiu bun de antrenare a memoriei, de autodisciplină, verificare a cunoștințelor și temei de a persevera.

Atitudinea este totul: ești ceea ce gîndești dar devii ceea ce înveți.

De aceea am ales avocatura, pentru că este o continuă cale către cunoaștere și perfecțiune!

Av. Vlad BERCU

Din anul I de Facultate mi-am dorit să devin avocat, la aceea perioadă evident că ma uitam mult la SUITS și visam la o mașină retro decapotabilă.

Spre fericirea mea, „demitizarea” s-a produs foarte curând și anume atunci când am început practica la GLADEI & PARTNERS. Avocatura nu mai era o profesie fancy fancy, ba din contra cum zicea și însăși Harvey „This isn’t elementary school. This is hard work, long hours, high pressure. You need to be a grown g**damn man.”.

Totuși, aceste noi realități doar mi-au sporit dorința de a îmbrățișa profesia de avocat. Mai mult, stimatul domn profesor Ion Crețu m-a susținut în acest avânt, iar astăzi am plăcerea să-mi fie avocat coordonator.

Având în vedere aceste considerente, era o etapă logică pentru mine să susțin acest examen.

Procesul de pregătire: pregătirea pentru examen mi-a luat în jur de 5 zile, partea bună este că la Universitatea am avut o atitudine cât se poate de serioasă față de materie și chiar dacă am finisalizat studiile cu un an înainte, cunoștințele pe materiile pe care s-au făcut grilele erau bine stocate și gata de a fi lansate. Cea mai mare atenție a fost catalizată către Drept civil, magnificul drept civil, având în vedere modernizarea Codului, dar și plăcerea pura de a corela noile/update instituții ale dreptului civil.

Consultări: Anterior examenului, chiar în ajun, prin intermediul chat-urilor de facebook discutam cu unii prieteni, care la fel au susținut acest examen cu brio, privitor la grilele problemă. DA, grile probleme există, și după cum știți, noi, juriștii iubim clasificările, așa că vă voi oferi una chiar aici:
– Grile gândite – sunt acele grile care nu au în textul condiției jumătate dintr-un articol din cod și la variante cealaltă jumătate, acestea sunt gândite pentru a putea vedea dacă candidatul poate corela instituții diferite;
– Grile greșite – puține, dar se mai strecoară;
– Grile pe vechea legislație – la fel, se mai întâmplă, dar nu e ceva foarte grav.

Examenul: Examenul propriu-zis a fost chiar nice, Comisia de examinare ne-a creat toate condițiile pentru a putea lucra în liniște fără să fim stresați, sau să ne simțim păziți de poliție, la urma urmei suntem la un examen de accedere într-o profesie juridică, nu elevi de clasa IX.

Concluzii: Modul de examinare în baza grilelor probabil nu este cea mai eficientă metodă, totuși, rămâne a fi cea mai obiectivă, ai acumulat punctajul ai trecut. Prin obiectiv nu am în vedere obiectiv față de verificarea cunoștințelor, ci crearea unor condiții egale tuturor participanților. În rest, nu urmează decât să urez succes celor care doresc să susțină acest examen în cadrul sesiunii următoare, iar colegilor mei succes la stagiere și sperăm să trecem și de examenul final.


Aflaţi mai mult despre ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.