Întâlnirea de dialog inteprofesional între avocați și judecători a continuat ieri, 23 octombrie,
Precum și la întâlnirea cu judecătorii din Colegiul civil, în grupul de avocați au fost parte formatori ai Centrului de Instruire a Avocaților, având misiunea să comunice în cadrul instruirilor conținutul discuțiilor, ideile și sugestiile pe care avocații și instanța de apel propun a fi îmbunătățite în favoarea ambelor părți.
Timpul excesiv de așteptare a ședințelor în sălile de judecată la Curtea de Apel Chișinău a fost din nou subiect de preocupare și cu referire la procesele penale. Judecătorii și-au exprimat îngrijorarea că în procesele penale la Curtea de Apel Chișinău, mai mult timp se alocă examinării cererilor de amânare a ședințelor de judecată, decât dezbaterilor judiciare.
La întâlnire a fost acordată atenție specială problemei înlocuirii avocaților în procese, disctincțiilor îngăduite de judecători prin întrebuințarea termenilor de ”avocat” și ”avocat din oficiu”, iar în urma discuțiilor, judecătorii au fost de acord să nu mai fie acceptată o astfel de practică.
A fost discutată problema aplicării măsurilor preventive, în special cea a aresturilor. A fost
Judecătorii au inițiat în cadrul discuțiilor ideea medierii în cauzele penale, binevenite și susceptibile de rezultate și în cazurile în care nu este prevăzută împăcarea.
În așa mod, avocații au exprimat contrarietățile existente și au obținut răspunsuri la întrebări. Părțile dialogului au fost de acord că sunt necesare mai multe întâlniri de acest fel, dar și instruiri mixte între avocați, judecători, procurori.
Autor: Av. Viorica Grecu, Director Centrul de Instruire a Avocaților