Jurisprudenţă
Comentariile sunt închise pentru Aspecte de procedură la depunerea declarației de abținere a judecătorului de la judecată

Aspecte de procedură la depunerea declarației de abținere a judecătorului de la judecată
28.10.2019 | Maria Gogu

Maria Gogu

Maria Gogu

Opinia consultativă a Curți Supreme de Justiție nr.108
Ce vizează unele aspecte de procedură la depunerea declarației de abținere a judecătorului de la judecată

Din analiza activități instanțelor de judecată se atestă o practică judiciară neuniformă în domeniul examinări declarațiilor de abținere a judecătorilor de la judecată depusă la etapa intentări a acțiunilor.

La această etapă în unele cazuri instanțele de judecată resping ca inadmisibile declarațiile de abținere ale judecătorilor, motivând că declarația de abținere poate fi înaintată doar după acceptarea cereri de chemare în judecată.

În alte cazuri, în situația asemănătoare instanțele admit spre examinare, motivând că judecătorul, din ziua cum a primit, prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, cererea de chemare în judecată, este obligat momental să se abțină de la judecată, dacă a cunoscut existența motivelor de incompatibilitate în privința sa.

În scopul asigurări aplicări corecte și uniforme de către instanțele de judecătorești, a normelor, Curte Supremă de Justiție explică următoarele:

Pentru a fi intentat un proces civil, nu este suficient numai actul depuneri cereri de chemare în judecată în instanța de judecată, ci este nevoie să fie soluționată și chestiunea cu privire la acceptare prin punerea pe rol a cereri de chemare în judecată, în corespundere cu prevederile legale.

Prin urmare, procesul civil sau judecata pentru reclamant, în sensul art.7 (1) CPC, începe odată cu depunerea în instanța a cererii de chemare în judecată, iar judecătorul intervine în acest proces imediat cum a primit dosarul. Din această clipă judecătorul este investit cu obligația de a judeca întocmind anumite acte de procedură obligatori.

În consecință în vederea și a respectări condițiilor de imparțialitate reglementat de art. 20 alin. (2) CPC și art. 116 alin. (1) din Constituție, judecătorul care a cunoscut existența motivului/ motivelor de incompatibilitate în privința sa, specificate la art. 50 CPC, este obligat imediat, să se abțină de la judecată, până la începerea dezbaterii cauzei în fond cât și în etapa de intentare a acțiuni, începând cu ziua primiri, a cererii de chemare în judecată.


Aflaţi mai mult despre ,



Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.