Persoanelor reținute și aflate în custodia statului li se va asigura dreptul la asistență medicală prin Proceduri Standard de Operare elaborate în cadrul proiectului „Promovarea activității Poliției bazată pe drepturile omului în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova, Departamentul Justiție și Drepturile Omului.
Este o premieră pentru Republica Moldova când sistemul de sănătate publică cooperează cu Poliția pentru a crea un instrument de asigurare a dreptului la asistență medicală a persoanelor reținute. Procedurile Standard de Operare (PSO) prevăd condițiile și descriu pas cu pas modul de asigurare a asistenței medicale la momentul reținerii. PSO fac, de asemenea referire la etapa transportării și plasării în izolator a persoanei reținute.
La data de 23 octombrie, a avut loc prima sesiune de consultări ale acestor documente, eveniment la care au participat reprezentanți ai societății civile, avocați, reprezentanți ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General al Poliției (IGP) și ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), precum și șefii Izolatoarelor de Detenție Provizorie din țară. Aceștia din urmă au subliniat necesitatea elaborării unor astfel de proceduri, ce le vor îmbunătăți activitatea de zi cu zi.
Proiectul PSO a fost expediat spre avizare către instituțiile menționate care urmează să se expună pe seama acestora.
Rodica Gramma, reprezentanta Republicii Moldova la Biroul Comitetului de Bioetică a Consiliului Europei, precum și una din autorii PSO, a accentuat necesitatea corelării acestor proceduri la standardele internaționale de asigurare a dreptului la sănătate.
,,E nevoie de o cooperare dintre autoritățile din sistemul sănătății publice și Poliție în vederea unificării cadrului normativ național ce se referă la drepturile persoanei reținute” a spus doamna Rodica Gramma.
Acest material a fost preluat de pe site-ul Fundației Soros-Moldova și poate fi accesat pe acest link.