Site icon JMD

De ce Revolut își permite servicii mai ieftine decât băncile?

Revolut este un un start-up care acţionează în domeniul financiar, care le permite utilizatorilor să deschidă un cont curent în aplicaţie în câteva minute, să efectueze transferuri domestice şi internaţionale gratuite, să deţină şi să schimbe 25 de monede în aplicaţie folosind cursul de schimb real (interbancar), şi să cheltuie bani în întreaga lume, în 130 de monede, fără taxe şi comisioane ascunse, folosind un card contactless VISA sau MasterCard.

De ce Revolut își permite servicii mai ieftine decât băncile?

Răspunsul parțial a fost oferit în cadrul unui articol pe wall-street.ro, de către Sergiu Oprescu, președinte executiv Alpha Bank România și președintele Asociației Române a Băncilor.

Acesta a afirmat că este vorba de două modele de business diferite, modelul de business al fintech-urilor si al companiilor considerate disruptive se bazeaza in general pe platforme care creaza ecosisteme “ce consuma equity-ul dat de banii investitorilor”.

Modelul de business tradițional (în care sunt incluse și băncile), se bazeaza pe generarea veniturilor și pe menținerea acestora la un nivel mai mare decât al cheltuielilor, astfel încât să poată realiza profit care sa fie ulterior reinvestit.

Cu titlu de exemplu, Revolut, în România prin aplicația sa mobilă, a înregistrat în 2018 o pierdere de 32,8 milioane lire, dublu fața de cea înregistrată în anul anterior. Platforma de transport si logistică Uber a piedut 1,8 miliarde de dolari anul trecut (vs -2,2 miliarde dolari in 2017), in contextul unor tarife practicate adesea sub nivelul cerut de serviciile tradiționale de taxi, dar și pe fondul unor investiții masive în proiecte precum Uber freight (transport mărfuri), autoturisme autonome sau chiar și autoturisme zburătoare (în colaborare cu NASA). Alpha Bank România a înregistrat un profit brut de aproape 21 mil. euro in 2018 (-34% y/y). La nivelul întregului grup, Alpha Bank a marcat un profit de 53 mil. euro in 2018, comparativ cu 21,1 mil. euro in 2017.

Totuși, acest argument urmează a fi luat în considerare cu prudență, având în vedere „conflictul de interes” rezultat din faptul că domnul Sergiu Oprescu este din domeniul banking și critică un finetech care este o concurență directă a băncilor.

Exit mobile version