Cyberlaw & Data protection
 

Rusia a adoptat proiectul de lege – Internetul Suveran
04.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

Portalul rusesc Radio Svoboda informează că la data de 1 noiembrie 2019, au intrat în vigoare noile reglementări cunoscute sub denumirea „runetul suveran”. Aceste reglementări au fost introduse cu titlu de amendamente la Legea federală privind informațiile, tehnologiile informaționale și protecția informațiilor. Scopul modificărilor este de a proteja utilizatorii internetului din Rusia împotriva amenințărilor externe. În acest sens, s-a decis crearea unei rețele subsidiare pentru buna funcționarea a internetului care ar reduce riscurile derivate utilizării lui (ex: accesările neautorizate de la distanță a sistemelor informatice, colectarea ilegală de date cu caracter personal, urmărirea nelimitată a fluxurilor de informație etc.).

Infrastructura care urmează a fi creată va asigura disponibilitatea site-urilor în caz de imposibilitate de conectare a operatorilor de telecomunicații din Rusia la serverele de internet străine. Legea împuternicește Roskomnadzor-ul de a supraveghea funcționarea rețelelor de internet și de comunicații publice pentru a identifica amenințările la viabilitate, iar operatorii de telecomunicații care oferă acces la Internet au responsabilitatea de a instala în rețeaua lor mijloace tehnice de combatere a acestor amenințări.

Potrivit autorilor proiectului de lege, punerea în aplicare a acestuia va asigura securitatea țării, deoarece există premise pentru a considera că strategia americană privind securitatea cibernetică prevede „posibilitatea utilizării spațiului cibernetic pentru operațiuni ofensive”. Autorii au oferit, de asemenea, un exemplu de deconectare a Siriei de la Internet în noiembrie 2012, care a fost numită o operațiune specială realizată de Autoritatea Națională de Securitate SUA.

Roskomnadzor și FSB au găsit deja un cocontractant care să poată asigura filtrarea rapidă, fiabilă, cât și screeningul traficului, în același timp, să poată bloca mesagerul Telegram. Aceasta este compania RDP.ru (o filială a Rostelecom).

Bugetul alocat creării acestei infrastructuri este de 30 miliarde de ruble, circa 425 milioane de euro.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.