Flux noutăţi

LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People
08.11.2019 | JURIDICE MOLDOVA

30 de tineri şi tinere, participanţi la LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People, vor elabora o interfaţă a unei aplicaţii pentru semnalarea legilor care generează sau pot genera cazuri de corupţie. Instrumentul va fi utilizat pentru platforma Centrului Național Anticorupție.

Când va fi lansat, acesta va permite cetăţenilor, dar şi sectorului privat sau societăţii civile să semnaleze legile sau actele normative care conțin prevederi ambigue, interpretabile și care pot genera corupţie. Ulterior, documentele legale vor fi examinate de CNA în vederea identificării riscurilor de corupție și propuse pentru modificare.

Hackathon-ul se desfăşoară în perioada 8-10 noiembrie la Chişinău şi este organizat de PNUD, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Prezentă la eveniment, Lidia Chireoglo, Director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie a declarat că tânăra generaţie este cel mai implicat partener în procesul de prevenire a corupţiei. „Voi sunteţi cei care puteţi genera idei innovative, menite să ajute societatea. Sunt sigură că, în aceste zile, veţi reuşi să oferiţi un produs de calitate, pe care îl vom aplica în activitatea CNA, şi care ne va ajuta să devenim mai buni în ceea ce facem”.

Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, a menţionat: „Prin acest eveniment ne propunem să implicăm tinerii şi tinerele în dezvoltarea unei soluții inovative de prevenire a corupției, oferindu-le astfel posibilitatea de a participa la luarea deciziilor”.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment tinerii, ghidaţi de specialişti IT şi experţi anticorupţie, vor lucra în șase echipe a câte cinci persoane şi vor genera soluţii inovative. Pe 10 noiembrie, participanţii vor prezenta produsele elaborate, iar un juriu independent le va selecta pe cele mai bune. Trei echipe câştigătoare vor obţine premii de valoare. Totodată, cea mai bună propunere de interfață va fi utilizată pentru platforma Centrului Național Anticorupție.

Mai multe detalii urmăriți pe pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimentul LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People este organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.