Proiecții, conferințe, expoziții, activități de sensibilizare: între 17 și 24 noiembrie, în întreaga lume, o gamă variată de evenimente sunt dedicate profesioniștilor, dar și publicului larg, evenimente desfășurate cu prilejul celebrării Săptămânii Internaționale a Justiției Restaurative.
În Franța, justiția restaurativă, bazată pe dialog, permite victimelor și infractorilor să discute consecințele infracțiunii și trauma rezultată. Întâlnirea participanților se face grație unui mediator special instruit, această funcție de mediator este asigurată de personalul protecției judiciare a tinerilor, administrația penitenciarelor și membrii asociațiilor subvenționate de Ministerul Justiției (France Victimes, Citoyens et Justice). Acest proces vizează restabilirea legăturii sociale și diminuarea delincvenței. Este gratuit și confidențial. Astfel, angajarea în justiția restaurativă este un proces voluntar atât pentru victimă, cât și pentru făptuitor, ambele părți beneficiind de pregătire. Acest lucru nu are efect asupra procedurii penale, executării pedepsei sau drepturilor victimei.
Justiția restaurativă a fost introdusă în Codul de procedură penală francez prin Legea din 15 august 2014 (art. 10-1). De la primul experiment din 2010 care a întrunit prizonieri și victime la închisoarea din Poissy, justiția restaurativă a continuat să se dezvolte. În decembrie 2018, au fost lansate 60 de programe active și 6 programe în curs de dezvoltare care au implementat peste 100 de măsuri pe teritoriul Franței.
Amintim că, Justiția restaurativă (numită uneori și „justiție reparatorie”) este o abordare a justiției care se concentrează asupra nevoilor victimelor și infractorilor. Se subliniază că, în plan internațional, procesele restaurative implică medierea, reconsilierea, conferinţa şi cercurile de verdict. În contrast, în Republica Moldova, înfăptuirea justiției restaurative în cauze penale presupune recurgerea la mediere și împăcare.